Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 19 травня 2022 р.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 

19 травня 2022 року учні 1(5)-Б гімназійного класу Заліщицької державної гімназії м  Заліщики Тернопільської области під керівництвом учителя основ здоров’я та історії заслуженого вчителя України Василя Дяківа в онлайн-форматі долучилися до Всеукраїнського уроку, присвяченого Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та ініційованого Amnesty International разом із Представництвом Президента України в АР Крим. 

Гімназисти ознайомилися з трагедіями кримськотатарського народу у ХХ – початку ХХІ ст. Висловили своє ставлення з приводу насильства радянської та російської влад над кримськими татарами.

Протягом уроку учні дізналися значення термінів «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти» та ознайомилися з подіями 1944 року в історії кримськотатарського народу, під час яких майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули. Були проведені історичні паралелі з 2014 роком, коли відбулася окупація російськими військами Кримського півострову, та з 2022 роком, нашим сьогоденням, коли, на жаль,  вже протягом 3-х місяців триває повномасштабна агресія Росії проти України.  Згадали відомих постатей кримськотатарського народу, які своєю діяльністю боролися та боряться проти поневолення, насильства, геноциду, який творить та творила російська окупаційна влада.

Учні висловили віру в перемогу України над російськими окупантами і повернення усіх окупованих територій, у тому числі і Криму. І у єдиній Україні кримські татари будуть і далі розвиватися, творити добрі справи для розвитку держави, жити у співдружности, партнерстві та злагоді з усіма іншими народами, що населяють нашу державу. А усі, хто чинив і чинить насильство над кримськими татарами, їх дискримінує, понесуть суворе та справедливе покарання, щоб застерегти інших від жорстокости та насильства не тільки над кримськими татарами, але й усією українською нацією, до складу якої вони входять. Пам’ять про трагічні сторінки історії кримських татар у ХХ столітті у часи тоталітарного режиму СРСР буде зберігатися у наших добрих справах, молитвах, підтримці тих, хто цього потребує.







Немає коментарів:

Дописати коментар