Загальна кількість переглядів сторінки

середа, 18 травня 2022 р.

ТИЖДЕНЬ.... ЖИТТЯ ТРИВАЄ.

 Шалені життєві ритми завжди сприймаються двояко. З однієї сторони - це наснага, драйв, прогрес і надія. З іншої - це втома, фізичне та психічне виснаження, коли видається, що ти на останньому диханні. І завтра вже не зможеш зробити те, що запланував. Але приходить новий день і оте "мусиш", яке гложе і не дає спокою, заставляє підніматися і, сціпивши зуби, робити. Правда, все це відбивається на здоров'ї. Але всі ми ходимо під Богом, і поки живемо, доти повинні працювати. 

Тиждень був напруженим. Тиждень - умовний термін. Отож, поїхали. 

Двічі виступав перед педагогами, які у 5 класі наступного 2022-2023 н.р. будуть викладати новий інтегрований курс "Здоров'я. Добробут. Безпека". Спочатку нашої Заліщицької ОТГ, а потім і области. Просувати освітній продукт, до творення якого приклався, завжди приємно, але й відповідально. Зараз, у воєнний час, коли все не визначено і у підвішеному стані, прогнозувати все складно. Тому є на сайті "Світич" наш  підручник -завантажуємо і працюємо. Додаткові матеріали обговорюємо та плануємо, наскільки це можливо у час війни. Окрема подяка Турчин Ользі Василівні, методисту ТОКІППО, яка організувала таку зустріч. Завжди приємно співпрацювати з професіоналом. 

Довга дорога в дюнах... Старше покоління знає таку назву фільму. Це стосується трарадиційного проведення ІІ обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Але цього року він відбувається в онлайн-форматі і складається з чотирьох етапів: інтелектуальна гра-вікторина «Відун», де були завдання з історії українського війська, «Топографічна підготовка», «Рятувальник», «Фізична підготовка». На їх проведення відводиться майже три тижні – з 11 травня до 27 травня 2022 року.
Заліщицька державна гімназія представлена командою «Шалені бджоли» (керівники В. Дяків, Б.Безушко), куди входять учні 5-7 класів. Передувала участі команди у змаганнях ретельна підготовка. У середу, 11 травня, відбувся перший етап – інтелектуальна гра-вікторина «Відун». Команда гімназії гідно представила заклад освіти, Учасники правильно відповіли на переважну більшість питань. Їх було 25, а на виконання відводилося 22 хв. Цікаві питання стосувалися історії козацького війська, сучасних національно-визвольних рухів ХХ ст. та початку ХХІ ст. У вівторок, 17 травня, відбувся другий «Топографічна підготовка». Попереду - ще два. Захід потрібний та цікавий, тому побажаймо організаторам елементарної мудрости та розуміння ситуації під час підготовки робочих документів. А так - все ок!

Наступне дійство участь у вебінарі про війну. Взяв участь у першому міжнародному семінарі із циклу «Історики та війна. Переосмислення майбутнього», доповідач – проф. Маргарет МакМіллан (модератор – Ярослав Грицак). Тема розмови: сучасна війна в Україні - як вона може змінити Україну і світ. Маргарет МакМіллан є світової слави історикинею, професором Оксфорду та Торонтонського університету і, до слова, правнучкою Ллойда Джорджа. Вона є автором декількох книжок з історії війни, зокрема синтези "War: how conflict shaped us". Ця книжка постала на основі "Рейт лекцій", які вона у 2015 році даваля для БіБіСІ. Хоч у мене склалося суб'єктивне враження про те, що поки що вимір та суб'єктність України є більшою проблемою для світу, аніж йому того хотілося. І саме українському політикуму потрібно вирішувати про рівень політичної та міжнародної суб'єктности нашої держави, адже суб'єктність - це не тільки для нас, але й від нас. Це відповідальність і ще раз відповідальність. Світові держави будуть цьому опиратися у найнеймовірніші способи, щоб не допустит до тих "25%" держав "обраних". Але цікаво і повчально. Хоч, на жаль, мої питання були проігноровані.


Далі, довна дорога в дюнах -2 . Це, прямо таки серіал. Але друга дорога стосується "формувального етапу реалізації експерименту регіонального рівня ЕКОшкола"((( Третій рік йде експеримент. Тяжкі наші трафунки, як кажуть старі люди... І річ не в тому, що ми не працюємо у цьому напрямку, а річ в тому, що нас використовують по повній програмі. Це про всі заклади, які беруть участь у цьому екперименті, адже, крім заходів, від нас прагнутиь отримати наукові речі: узагальнення, аналіз, ідеї... Але це повинні генерувати науковці чи "науковці" ТОКІППО. Їх завдання не тільки зібрати, але й науково обгрунтувати. Знову написали звіт.19 травня буде чергова зустріч. Побачимо, що буде далі))) чи ((( 
Болюче, що ми, як ті, що експериментують, нічого з того не маємо, не в сенсі користі для закладу, а в сенсі користі для себе. Час, зусилля і в цілому ресурс витрачаємо. А заради чого? Питання, яке третій рік- без відповіді. 
Потім - ще цікавіше. І прикольніше. Залучений до ініціативної групи по розробці "концепції шкільної освіти". Дякую друзям, а це Роман Пастушенко, Мар'ян Мудрий, Олена Аркуша, Леся Хлипавка, за довіру. Працюємо далі. Як казала одна з бюрократів, якщо вам треба концепцію, то пишіть. Правда, тепер інший бюрократ, каже, що концепція треба. 


15 травня 2022 вдалося надіслати роботу на Всеукраїнський конкурс "Радянське минуле. (Пере)осмислення історії". Застрибнути в останній вагон. Андрій Ферт, координатор проєкту повідомив, що результати роботи будуть за місяць. Чекатимемо...
І чергова дорога в дюнах. Це вже третя. Стосується подальшої співпраці з видавництвом "Світич" щодо матеріалів курсу "Здоров'я. Добробут. Безпека" для 5 класів та в перспективі для 6-х класів. Обговорення було складним. У період війни - все непросто. Далі буде... Але, що - побачимо)))

А ще була зустріч з класною командою "Освіторії", яка розробляє програму курсів підвищення кваліфікації для креативних сучасних директорів. Теж був обмін думками, пропозиції... Радість онлайн-зустрічі. 


А ще волонтерство. Співпраця з ГО "Смарт Освіта". Підготовка абітурієнтів для складання НПТ-2022. Теж треба приділити час... 
Ще перемога (ІІ місце, Добвуш Марія, учениця 5(9)-Б класу) у Міжнародному конкурсі українознавства, організованому інститутом українознавства. 

Напевне все? Хоч напевне - ні. Адже, це тільки вершина айсберга, а скільки зусиль та часу - ресурсу витрачаєш до підготовок, до розробки ідей, до всього іншого, яке потім може виявитись непотрібним, не на часі, не таким. Але в цьому і сіль життя. 










Немає коментарів:

Дописати коментар