Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 31 липня 2019 р.

Щоб розвиток туризму в Заліщиках не був тільки декларацією!..


Літо – яскравий туристичний сезон. І кожній людині цікаво знати, куди податися, де подивитися унікальні місця? Одне з семи природних чудес України – Дністровий каньйон. Як тут працюють над привабленням туристів? 



Ми поспілкувалися з директором комунального підприємства «Заліщики туристичні» Лесею Мандзюк. Вона працює на посаді трохи більше року, але своєю діяльністю реалізує туристичний потенціал міста Заліщики, яке розкинулося на лівому березі в меандрі Дністра.
У штаті підприємства – чотири фахівці, які проводять оглядові, біологічні, історичні екскурсії, організовують сплави по річці. Для того, щоб розробити стратегію та план діяльності КП «Дністровий каньйон» Леся Мандзюк постійно бере участь в освітньо-тренінгових заходах у різних куточках України, презентує туристичну привабливість регіону у Луцьку, Тернополі, Ірпені, Чернівцях. Як розповіла Леся Мандзюк, «наприклад, під час відкриття туристичного сезону в історичному Збаражі на відведеній нам локації ми запропонували відвідувачам одягнути рятувальний жилет, посидіти у катамарані та спробувати попрацювати веслами».
Оглядова екскурсія Заліщиками триває майже три години. Туристи можуть відвідати пам’ятки природи та архітектури, почути розповіді про історію міста,  відвідати оглядовий майданчик на правому березі Дністра, звідки відкривається неповторний краєвид.
Для активного залучення туристів у наш край КП «Заліщики туристичні» активно співпрацює з туроператорами Києва та інших великих міст, які розробляють туристичні маршрути в західному регіоні країни.
«Ми хочемо об’єднатися з туристичними агенціями Бучацького Борщівського та Чортківського районів у регіональний кластер, завданням якого є розробка регіонального маршруту і запуск туристичного автобуса. Він має доставляти туристів до привабливих об’єктів, – говорить Леся Мандзюк. – Радіальні виїзди в урочище Червоне з вежами палацу та найвищим рівнинним Джуринським водоспадом, відвідання печер Вертеба, Кришталева, Оптимістична, залишків фортифікаційних споруд у Борщівському районі розширюють туристичні можливості регіону».
Як відгукуються туристи, слави Дністром для них дуже пізнавальні та захоплюючі! Тривають від одного до трьох днів і мають протяжність від міста Галича до села Устечко, далі в Заліщики – і до Хотина. На берегах  сільради облаштовують місця тимчасово відпочинку, що полегшує мандруючим шлях.  
Поділилася директорка і викликами, які супроводжують розвиток туристичної галузі у м. Заліщики: «У нас є проблема замкнутого кола, яка полягає у тому, що жителі міста надавали б послуги, розвивали б інфраструктуру, якби був постійний потік туристів. А туристи хочуть відвідати Заліщики за умови наявності інфраструктури. Іншою невирішеною проблемою стають дороги, які у нас у поганому стані».
Водночас мало мешканців м.Заліщики та прибережних сіл наважуються розвивати зелений туризм і пропонувати свої помешкання для туристів з додатковими послугами.
Але 2019 рік більш успішний і доводить що триває розвиток туристичної галузі у місті. Так, за словами директорки, упродовж весни-літа місто відвідали понад тисячу туристів, яким були надані послуги КП «Заліщики туристичні». Крім того, багато бажаючих отримали інформаційно-туристичні послуги щодо питань забезпечення житлом, харчуванням тощо.
Підприємство розробляє та організовує туристичні маршрути спільно з Національним природним парком «Дністровський каньйон», регіональним ландшафтним парком «Дністровський», місцевим краєзнавчим музеєм, зацікавленими організаціями, які розташовані у місті. Важливе місце у поширенні туристичної інформації відводиться співпраці зі ЗМІ, соціальними мережами: розвивається сайт, організовуються тематичні сплави, у яких беруть участь представники різноманітних видань.
Цікавими проектами були: тур блогерів, які презентували красу краю у відео, аудіо, записаних матеріалах на своїх блогах, сайтах партнерів; сплав команди радіо «Свобода», яка підготувала і переклала на десяток іноземних мов аудіопрограму про Дністер, його перспективи та виклики. Це допомагає популяризувати туристичну привабливість регіону серед іноземців.
Цікаві пізнавальні програми про Дністровський каньйон та його  проблеми пропонували у співпраці з директоркою КП «Заліщики туристичні» Лесею Мандзюк своїм глядачам і слухачам канали ICTV  та «Новое время».
Як підкреслює пані Леся, серед загроз, які можуть вплинути на природу, стан каньйону, – можливе будівництво каскаду ГЕС з 6 дамб на середній течії Дністра. Вони можуть зруйнувати природну привабливість і неповторність річки, знищити червонокнижну флору та фауну регіону. Завдяки спільним зусиллям  громадськості та влади проектні роботи заморожені, але це не дає підстав для заспокоєння, адже «Укргідропроект» може не відмовитися від своїх намірів, і вже були освоєні десятки мільйонів гривень для реалізації підготовчого етапу проекту.
У планах КП «Заліщики туристичні» – виготовлення інформаційних стендів про інфраструктуру та історію окремих історичних споруд, організацію культурно-розважальних заходів, підготовка та розміщення кліпів на каналі YouTube. Серед найближчих заходів - фестиваль InStrum Fest Zalischyky 17-18 серпня, де виступатимуть знані молоді обдарування України: оркестр піаніста-віртуоза Євгена Хмари, симфонічно-роковий оркестр Brevis, львівський піаніст та композитора Єгор Грушин, інструментальний колектив ROCKOKO, кавер-дует із Чорткова Double Blast.
Один із важливих інвестиційних заходів буде у вересні за  фінансування Корпусу Миру та у співпраці з волонтером Крісом Бьордом. Захід має на меті обговорення учасниками з різних куточків України можливості демократичних реформ, прозорість під час складання проектів тощо. Команда шукає можливості залучити інвестиції у розвиток туризму в Заліщиках, а тому розробляє і пропонує грантодавцям проєкти для співфінансування.
   Діяльність КП «Заліщики туристичні» вселяє оптимізм і впевненість у тому, що завдяки його ініціативам у співпраці з громадою розвиток туризму в м. Заліщики не буде тільки деклараціями.

Немає коментарів:

Дописати коментар