Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 31 липня 2019 р.

Відновлення пам’яті про єврейську громаду в Заліщиках


Так склалося історично, що Заліщики формувалися як багатокультурне місто, де мирно співіснували три громади – українців, поляків, євреїв. Але ХХ століття своїми жахливими війнами докорінно змінило його етнічну структуру.
Джордан Фріде, громадянка США, родичі якої у міжвоєнний період народилися та проживали у місті, втретє приїжджає у Заліщики. Вона ініціює будівництво меморіалу на місці єврейського цвинтаря, поблизу залізничного мосту. У залі засідань міської ради за підтримки міського голови Алли Квач була організована зустріч із гостями з США: Джордан Фріде та архітектором, професором Вашингтонського університету, який має українське коріння з Брацлавщини, Даніелем Вінтерботом.


Мета цієї зустрічі, на якій були присутні педагоги-історики міста, краєзнавці, небайдужі люди, представники міської ради, волонтери Корпусу Миру, Ірина Лучин, учитель англійської мови гімназії, обговорити концепцію меморіалу, присвяченого єврейській громаді, йшла мова про можливості залучення ресурсів для його будівництва. Пошук фінансів для реалізації проекту бере на себе Джордан Фріде.  Вона поділилася враженнями від перебування у Заліщиках і запросила до слова професора Д.Вінтербота.
Науковець у концептуальній презентації розповів про сучасні підходи розробки меморіалів, де важливе місце відіграють їх соціальна та екологічна значимість. Навів власні приклади архітектурних рішень місць у різних країнах, які створюють комфортні умови для хворих на СНІД, онкохворих, людей з особливими потребами, ветеранів військових операцій та їх родичів, дітей різного віку. Окремо зупинився на меморіалах, присвячених війнам та Голокосту, які були ним спроектовані та реалізовані у Хорватії, Норвегії, Німеччині, США, Швеції, Англії. Доповідач продемонстрував способи вирішення завдань меморіалу, враховуючи надгробні плити-мацеви. Гість запросив присутніх висловити думки з приводу запропонованих питань. Акцентував увагу на тому, що для нього, як архітектора, важливо врахувати під час проектування думки громади, її культуру та ідентичність, щоб ресурс мав у подальшому туристичну привабливість і відображав не тільки історію, але й сьогодення.
Наталія Гуцуляк, учитель історії Заліщицької гімназії, зазначила, що меморіал єврейській громаді повинен бути таким, щоб у якому відображались культура та побут цього народу. Запропонувала по можливості об’єднати його з пам’ятним хрестом за загиблими українцями у Дністрі від рук НКВС у липні 1941 року, щоб меморіал органічно вписувався у ландшафт. Меморіал, на думку педагога, повинен гармонічно поєднувати інформаційну та споглядальну складові і бути зрозумілим мешканцям міста.
Василь Дяків, учитель історії гімназії, запропонував, щоб меморіал був своєрідним підсумком історії єврейської громади у Заліщиках, і перелічив пам’ятки, які засвідчують про її діяльність.
Алла Квач, міський голова, підтримала ідею, щоб меморіал вписувався у красу Дністрових берегів і став місцем пам’яті.
Після обговорення гості відвідали місця у Заліщиках, пов’язані з історією єврейської громади.
Відкривається один зі шляхів реальної нагоди розвивати туристичну привабливість міста. Це дозволить місцевій громаді не тільки отримувати фінанси, але й відродити пам’ять про тих, хто творив літопис Заліщиків.

Немає коментарів:

Дописати коментар