Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 31 липня 2019 р.

МОДЕЛЬ ООН – ЦЕ КРУТО! (СПОГАДИ ВІД ЮРІЯ УГРИНА)




 
Проблеми людства під час глобалізації потребують об’єднання зусиль для їх вирішення. Однією з форм співпраці держав є Організація Об’єднаних Націй (ООН). Для того, щоб молодь розуміла, як функціонує ООН, відбувається погодження позицій держав під час засідань – поширена Модель ООН. Це -  освітня рольова гра, в ході якої імітується засідання різних органів системи ООН.
Молоді учасники виступають у ролі дипломатів, відтворюючи роботу ООН з дотриманням реальних правил процедури. Вони представляють різні країни і беруть участь в обговоренні питань, які стоять на порядку денному в ООН.
Так юнаки і дівчата дізнаються про проблеми в різних регіонах світу та шляхи їх вирішення. У липні на базі Немішаївського агротехнічного коледжу проводився табір «Модель ООН» (Camp Model UN).  Його організаторами стали: відома громадська діячка, випускниця міжнародних програм Настя Галико, волонтери Корпусу Миру США Джордж Стантон і Холлі Нікерсон.
У таборі працювало 60 учасників з усіх куточків України. 10 українських та 13 американських тренерів-наставників організовували засідання комітетів.
Ділова атмосфера допомагала учасникам приймати складні та відповідальні рішення, непросто було усвідомити себе представником держави, який повинен аргументувати та відстоювати її інтереси і при цьому враховувати інтереси інших країн.
Молодь вчилася ефективно спілкуватися, критично мислити, знаходити та опрацьовувати інформацію, презентувати свої дослідження.
Головними темами табору стали: роль технологій у глобальних питаннях,  міжнародна корупція. Відповідно до програми табору учасники працювали у Комітетах ООН-Жінки, UNIDO, де розглядалися економічні питання,  UNESCO, ООН-Безпека.
Як розповів Юрій Угрин, учень Заліщицької гімназії, учасник табору, «нас об’єднали у делегації 15 різних держав світу. Я представляв інтереси Королівства Данії в економічному Комітеті. Спочатку було незвично у цій ролі, адже у державі немає великих проблем. Однак у мене, як делегата, з’явилися шанси запропонувати іншим інноваційні ідеї.
Для розробки та узгодження позицій у резолюції представники США, Естонії, Південної Кореї, Сингапуру зі мною утворили коаліцію. Резолюції стосувалися створення криптовалюти, яка генеруватиметься ЮНІДО і допоможе в майбутньому забезпечити стабільність економіки усіх країн та підприємств; затвердження планів будівництва електрозаправок та індустріалізації країн, що розвиваються. У планах відзначалося, що постіндустріальні держави, допомагатимуть фінансово в будівництві заводів у країнах третього світу. Крім офіційної програми, в таборі «Модель ООН» (Camp Model UN)  було безліч цікавих заходів. Я був дуже радий співати перед глядачами гімн Заліщиків з друзями з Полтави, Миколаєва та Херсона».
Такий глобалізаційний досвід дуже важливий для майбутнього нашої молоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар