Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 1 серпня 2019 р.

НАВЧАННЯ В АНГЛІЇ: ВРАЖЕННЯ ТА ВИСНОВКИ


Молодь прагне осягати нове в освіті. Тож учень Заліщицької державної гімназії Андрій Сендзюк успішно  брав участь у програмах, які дають право навчатися за кордоном. Якщо FLEX та UWC уже були відомі нашим гімназистам, то стипендіальна програма HMC PROJECTS у Центральній і Східній Європі, яку організовує Українсько-американський університет Конкордія, - нова. Під час спілкування з батьками Андрій Сендзюк висловив думку про те, чи варто брати участь у цій програмі, але, отримавши підтримку батьків, вирішив спробувати. Перший етап – традиційний – написання есе «Моя батьківщина» та заповнення анкети, другий і третій – співбесіди. І, як результат, дворічна стипендіальна програма навчання у Британському пансіоні. 

 Минув навчальний рік. Андрій Сендзюк на канікули прибув додому і розповів про свої враження від навчання за кордоном.

-                     Бюрократичні процедури щодо оформлення документації для виїзду на навчання – це окреме питання. Англійці мають свої принципи безпеки, і тому мені потрібно звикнути до ретельної перевірки під час посадки та висадки в аеропорту, бути готовим до складностей під час відкриття візи тощо… Спочатку вразив Лондонський аеропорт Хітроу, далі був післяадаптаційний період у Кембриджському університеті. А тоді - початок навчання у Prior Park College – незалежній приватній школі у графстві Сомерсет (Англія). Заклад має багатовікові традиції.

Андрій обрав три предмети – математику, вищу математику та економіку, але кожен предмет має модулі, які викладають різні педагоги. Навчання подібне до гімназійного. Вчителі використовують різноманітні презентації, працюють з інтерактивними дошками. Андрій із вдячністю згадує уроки вчителів математики Наталії Грушко, англійської мови Ірини Лучин, які допомогли оволодіти навчальним матеріалам на високому рівні.

«Я потрапив у середовище дітей мільйонерів, - розповів А.Сендзюк, - але спілкування з ними повністю зруйнувало мій стереотип щодо їх ставлення до інших. Вони – компанійські, товариські, але не зверхні чи зарозумілі.

Навчальна програма покриває витрати на харчування, проживання та навчання, - продовжив хлопець. -  На власні потреби, без урахування коштів на громадський транспорт, на місяць витрачаю близько 70 фунтів. Найскладніший період був упродовж листопада-грудня, коли ейфорія минула і я почав усвідомлювати, що моє життя жорстко регламентоване навчальними вимогами.

До речі, кожен викладач у Prior Park College має власну систему оцінювання, хоч в цілому його критерії у школі визначаються оцінками А, В, С, Д, І, F, H. Але відсотки кожного рівня, які учні отримують, різні і залежать від складності конкретного модуля. Оцінювання має декілька критеріїв, які враховують мотивацію, вміння працювати з літературою, якість виконання домашніх завдань. Своєрідною несподіванкою є подвійна оцінка – так звана поточна – реальна, яку викладач виставляє за результатами діяльності упродовж модуля, і прогностична. Остання є більш важливою під час вступу у вищі навчальні заклади і їй довіряють.

Багато хто каже, що у Західній Європі не задають домашніх завдань, але це не так! - емоційно зауважив стипендіат. – Щодня мені доводиться дві години витрачати для виконання домашнього завдання, і це лише – три предмети, а в нашій школі я міг такий час використовувати для 6-8 щоденних предметів! Крім того, у нашій системі освіти можна використати свої загальні знання, а там доводиться наполегливо працювати, адже «водички» лити не можна!»

Факультативні заняття – їх називають «католицькими студіями» - різноманітні. На них можна отримати і практичні навички, і поглибити своє розуміння філософських ідей сучасного світу. Чи не найбільша відмінність у навчанні стосується постійного спілкування щодо запропонованих проблем як з педагогом, так і з однолітками. Доводиться постійно критично мислити, аргументувати свої тези, розуміти співрозмовників.

«Особливо цінують в англійській системі освіти досвід роботи, - наголосив юнак. - Мені вдалося попрацювати у Лондоні в приватній фірмі, яка здійснює моніторинг рівня енергозбереження соціального житла, і за його підсумками органи місцевого самоврядування проводять фінансування з модернізації, утеплення. Це - неоцінений досвід і спілкування, і професійного зростання. Важливим у світі є вміння ефективно комунікувати, розуміти психологію співрозмовників, знаходити успішні механізми реалізації освітніх завдань. І цьому я навчився, будучи капітаном гімназійної команди «Galaxy», яка ставала неодноразово переможницею різноманітних інтелектуально-розвивальних та спортивних змагань КРОКСу-УНІКУМу». 

Запитую: «Які плани на майбутнє?» «Є декілька варіантів продовження навчання у вишах. Звичайно, хочеться навчатися в Англії, але ціна року навчання у Великій Британії починається від 40000 фунтів стерлінгів і стипендій для не англійців виділяють надзвичайно мало. А в США, вступивши в університет, маєш більше можливостей отримати стипендію. Розглядаємо варіанти навчання в університеті в одній із країн Центральної або Східної Європи. Але найважливіше зараз вчитися, щоб отримати підсумкові високі бали, які даватимуть можливість реалізації моєї мрії…»  

 Як педагог і тренер команди «Galaxy», переконаний, що Андрій Сендюк здійснить свою мрію!

Немає коментарів:

Дописати коментар