Загальна кількість переглядів сторінки

неділю, 10 червня 2018 р.

ЗАЛІЩИКИ: ЩО ТАКЕ ТУРИЗМ І ЯК З НИМ БОРОТИСЬ?

Упродовж останніх 3-4 років місто Заліщики Тернопільської області позиціонують себе як своєрідною "туристичною Меккою" для гостей. Тут виникає досить банальне запитання: як Заліщики можуть привабити туриста. Це важливо з огляду наповнення місцевого бюджету - кошти, які витрачатимуть туристи у місті, дають додаткові збори та місцеві податки. Що може стати тим, що збільшить кількість туристів, привабить їх і спонукає приїхати ще не раз? Звичайно, перше на що звертається увага - Дністровий каньйон - меандр з буковинського берега.... і... А от далі - проблеми...
У соціальних мережах подавалася інформація про те, що у смт. Кострижівка, який навпроти Заліщик, упорядковується берег (пляж) і формується зона відпочинку. Тобто сусіди швидше не тільки зрозуміли, як привабити гостей, але й, що важливо, почали діяти і отримати додаткові кошти...
У місті є комунальне підприємство "Заліщики туристичні". І? Що пропонує така фірма для туристів? Запитання на запитання: а що може зробити вона? Почнемо з простішого.
Група гімназистів (О.Шмиглик, С.Миронюк, Д. Хандій, І.Якимчук, І. Олексюк, керівник В. Дяків) упродовж лютого-березня 2018 року взяла участь у всеукраїнському конкурсі-проектів "Історія моєї громади", організованому німецькою фундацією DVV International in Ukraine та Всеукраїнською асоціацією "Нова Доба". 
Його завданням стало визначити проблеми, які заважають розвивати туристичний потенціал населеного пункту, і спробувати окреслити шляхи вирішення. На конкурс було подано 285 робіт. Наш проект увійшов до числа 100 кращих. Що ж досліджували гімназисти і до яких висновків прийшли? 
Перше, опитали як учнів 10-11 класів гімназії, та істориків-краєзнавців: М.В. Сопилюка, В. Каспрука, директора районної бібліотеки О. Тракало про те, які з запронованих місць у Заліщиках є привабливими для гостей.
Друге, гімназисти спробували зрозуміти, що могло приваблюти туристів міста і з'ясували, що це, насамперед, не історичні місця, а краса природи. 
Третє, розробили туристичний маршрут вулицями міста. 
Від цих позицій можна і відштовхуватися. 
Якщо приємно відпочивати у межах міста гостям, то ВАРТО ОРГАНІЗУВАТИ ТАКІ МІСЦЯ НА БЕРЕЗІ ДНІСТРА У МЕЖАХ МІСТА. 
Що це могло б бути?
Насамперед, упорядкування території: місце для розпалювання вогнища, облаштування вбиралень, навіси, столики, лавки і обов'язково місце для утилізації сміття, в ідеалі ще й стоянка для транспорту, можна платна))). Так, як було у польські та радянські часи))). Тому велосипед влада і агентство не винаходили б. Це важливо ще й тому, що упродовж літа відбувається багато сплавів Дністром, і мандрівники матимуть змогу причалити саме до заліщицького, а не буковинського берега.
Друге, часто у нас трапляється ситуація, коли гості запитують місцевих мешканців, як добратися до буковинського берега або що цікавого можна побачити у місті.
Як вирішити цю проблему?
Можна на майдані або поблизу "Роксоланочки" розмістити інформаційний стенд - "Схема центру міста", на якому позначити історичні пам'ятки і як до них пройти. А також по вулицях міста встановити вказівники куди йти, щоб до чогось прийти.
Така пропозиція вартує в "Артдизайні" близько 400 грн. (що зовсім небагато). 
Тоді виникає закономірне запитання гостей: підійшов до історичної пам'ятки і....
Тому наступним кроком повинно стати розміщення своєрідних паспортів історичних споруд: обов'язково назва споруди, коли зведена, хто звів, у якому стилі, визначні постаті тощо. Звичайно, це потрібно погодити з власниками цих будівель. Але це буде плюс для споруди, і для зручності людей-гостей міста.
  В ідеалі, а гімназисти це спробували спланувати, варто мати екскурсійний маршрут по місту. І його можна розмістити і в соцмережах, і роздрукувати у буклетах.
Але потрібно розуміти, що містечка Тернопільщини, маючи свій шарм, не можуть конкурувати зі Львовом, Тернополем, Іваном-Франківськом, а тому необхідно домовлятись місцевим туристичним агенціям про об'єднання зусиль для залучення туристів не до конкретного міста а до регіону...

Немає коментарів:

Дописати коментар