Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

ХАРЧОВА ПОЛІТИКА ФІНЛЯНДІЇ)))) СМІШНО, АЛЕ ЗДОРОВО... СПРОБУЙМО


Країна, яка хоче чогось досягнути, потребує системного підходу щодо подолання будь-якого виклику.
Україна поки що цьому вчиться... І, на жаль, досить поволі... Один з успішних проектів у Фінляндії стосується "заставляння" людей змінити раціон зарчування...
В українських реаліях це видається нездійсненою мрією... Але Фінляндія  зуміла це зробити...
Ось факти. Як завжди, у 70-х роках ХХ ст. починали фіни з моніторингу здоров'я населення окремої території. Висновки були плачевні:
 - кількість інфарктів та інсультів зашкалювала;
- смертність людей у 40-50-річному віці була значною;
- 70% були курильщиками;
- населення обожнювало жирні продукти, багато солі, горілку, не займались спортом, а овочі - їжа для кролів.
Держава розробила проект зміни харчових уподобань фінів Північної Карелії. Він був настільки успішним, що його запровадили у всій державі. І за 45 років смертність скоротилася на 82%, а тривалість життя досягла 80 років. Майже, як в Україні...
У проект увійшли:
1)  інформаційна компанія із залученням священиків, вчителів, власників магазинів щодо важливості здорового харчування... Акцентуючи увагу на обмеженню жирної їжі. Майже, як в Україні))))
2) Просили  виробників зменшити жирність молочних продуктів, зменшити кількість солі у рибних продуктах; Адже сіль підвищує тиск, і як наслідок, інсульт чи інфаркт. Рекламували використання під час приготування страв оливкове масло...
3) Розширення асортименту зелені, які вирощені у місцевих фермерських підприємствах. І серед неї навіть середньоземноморські... Теж майже, як в Україні)))
4) Щоб це реалізувати була змінена структура сільськогосподарського сектора: з вирощування молочних порід корів на вирощування ягід. І держава платила дотації за розширення площ ягідних культур, і не тільки окремому фермеру, але й селу... Потім додався рапс, овочі,  фрукти. Фермери прораховували вигідність займатися саме рослинництвом...
 5) В 1972 р. 70%  мешканців Фінляндії (включаючи дітей) їли за сніданком бутерброди з маслом, через 20 років кількість таких зменшилась до 9% (!).
Знову важливу роль відграла пропаганда, просвітництво: телебачення, школи, рекламні ролики, кінотеатри. В інформації звучала теза: "Спробуйте харчуватися інакше... Ви нічого не втрачаєте, не сподобається - повернетеся до свого традиційного раціону..."

Дослідження довели справу до логічного завершення: жирного молока чи сметани тепер ніхто не купує)))
«Головне - люди відкрили для себе: здорова їжа - це взагалі-то смачно", - підкреслює один ііз організаторів проекту.
ВАРТО ВЧИТИСЯ. АДЖЕ ПОСТІЙНО НАДХОДИТЬ ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗМЕНШЕННЯ ТРИВАЛОСТІ ЖИТТЯ УКРАЇНЦІВ...

"Війна зі сметаною. Як у Фінляндії заставили громадян берегти своє здоров'я"


Немає коментарів:

Дописати коментар