Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 11 травня 2015 р.

ВИСТАВКА "РАЗОМ" - ДВА ТИЖНІ У ЗАЛІЩИКАХ

В Україні Революція Гідності розпочала нову сторінку у житті суспільства. Започаткований процес консолідації всіх державницьких сил для перемоги над агресором. Останні два роки засвідчили, що українське суспільство вийшло на широку дорогу створення політичної нації, де кожен громадянин, який розбудовує Україну – свою Батьківщину є українцем незалежно від національності віросповідання, кольору шкіри, приналежності до конкретної соціальної групи. Але, на жаль, і сьогодні у цього процесу є багато противників. Вони прагнуть і надалі залишатися у своїй етнічній стихії і надалі протиставляючи «себе» та «Інших». Тому і постає завдання суспільства якомога повніше показати багатоманітність сучасної України, розрубати гордіїв вузол і позбавити бази тих, хто активно проводить проти незалежної України інформаційну війну.
Виставка «РАЗОМ», що експонується у гімназії у рамках проекту Конгресу Національних громад України «Зустріч на новому місці: мережа та можливості для молодих переселенців» при співпраці з Київським освітнім центром «Простір Толерантності» за підтримки програми Матра Міністерства закордонних справ королівства Нідерландів, надає всім бажаючим познайомитися з багатоманітністю українського суспільства. Протягом двох тижнів у навчальному закладі відбуваються екскурсії. Відрадно, що екскурсоводами у них є 21 гімназист, які пройшли тренінг і отримали сертифікат гіда. Заняття провів представник Київського освітнього центру «Простір Толерантності» Андрій Книжний.
Директор гімназії Олександра Дмитрівна Войчишин, координаторка виставки в Заліщиках, під час її відкриття підкреслила актуальність  проекту, його значимість для всього багатонаціонального українського народу. Вона представила колектив підготовлених екскурсоводів та запросила до співпраці й екскурсійного відвідання виставки усім охочим.
Відкриття виставки відвідали перший заступник Заліщицької районної державної адміністрації Роман Петрович Краснюк та завідувач відділу з питань освіти Надія Михайлівна Підгребя, які з захопленням відгукнулися про потребу ознайомити з експозицією якомога ширше коло громадян міста і району.
Відвідали виставку і бібліотекарі (завідувач бібліотечною мережею О. Тракало), і завідувачі клубів (завідувач відділу з питань культури, туризму О. Безушко), учні місцевих шкіл, і гімназисти, і студенти аграрного коледжу, і батьки зі своїми наставниками. У виставці представлені символічні національні дерева: одна частина – історія конкретного представника національності, інша – коротка історія проживання народу в Україні. Але є стенди, у яких відсутні дві частини. Це стосується мігрантів, біженців, людей з багатонаціональних сімей, які презентують у світі не конкретну національність, яка проживає в Україні, а себе як громадянина держави.
Усі екскурсії були цікаві. Після їх проведення учасники ділилися враженнями, проводили обговорення, прагнули усвідомити наскільки важливим є бачення в іншому не ворога, а партнера і друга, який спільно зі всіма будує незалежну Україну.
Особливі стенди присвячені переміщеним особам. Це актуально і боляче, адже дівчинка з Криму, яка після його окупації переїхала до Києва, і надалі вважає себе українкою і бореться з ворогом. А хлопець з Луганщини, змушений переїхати з сім’єю до Кам’янця-Подільського, тому що у його школі за привітання «Слава Україні» могли вигнати зі школи і обізвати «фашистом». 
Кожен з присутніх після розповідей намагався пригадати свої власні етнічні корені. І виявлялося, що багато мають польське, українське, німецьке, єврейське, молдавське коріння. Це означає, що, не зважаючи на свою етнічну українськість, багатьом близькі культури інших народів. З іншого боку - у Заліщиках до 1939 року проживали єврейська, польська, українська, лютеранська (австрійська, німецька) громади, які відзначали свої свята, які поважали свята інших, які мирно співіснували, разом вирішуючи багато побутових щоденних проблем. Але Друга світова війна зруйнувала ці світи, знищила. І сьогодні, після 70 років із завершення війни, у місті вважають, що завжди тут жило так багато українців. Але залишилися синагога, костел святого Станіслава, місце, де височіла лютеранська кірха, кладовище, на якому теж поховані не тільки українці. Вивчаймо історію, поважаємо інших і разом будуємо нову Українську Державу.
З виставкою познайомилося більше 200 чоловік. А це означає, що у душі кожного з них впали зерна спільного добра і блага для України, її могутності, величі, процвітання. І як вони будуть проростати залежить від нас самих.

Виставка «Разом» мандрує по Україні з 2011 року. Вона відвідала багато міст у всіх куточках держави. Гімназія вдячна Конгресу національних меншин та Київському освітньому центру «Простір Толерантності» за надану можливість ознайомитися з нею.        

Немає коментарів:

Дописати коментар