Загальна кількість переглядів сторінки

неділя, 13 листопада 2022 р.

ПОШУК

І знову можливий когнітивний дисонанс. Адже досвід не завжди охоплює цілісність проблеми, а загальних результатів, на жаль, наші українські науковці-психологи не дають. Можливо, вважають, що це не проблема або проблема, яка не варта уваги... або... Ефект Даннінга-Крюгера. 

Чому дитина спілкується на підвищених тонах (читай "криком кричить")? Питання, яке не має простої відповіді, але у якому закладені глибокі сенси нашого українського буття. Спробую окреслити декілька причин. Звичайно, перелік не вичерпний, але... Треба ж чогось починати. Отож, крик свідчить, що нервова система у дитини збуджена і вона не може її контролювати. Тоді чому ж у дитини 10-11 років збуджена система? Рухаємося далі. 

Перше, особливости нервової системи, що перейшли у спадок від батьків. Ніхто не відміняв сильної та слабкої нервової системи, систематизація, яка ще тягнеться від Гіппократа. 

Друге, це виховання вдома. Адже, якщо дома спілкуються на підвищених тонах, то приклад формує таке спілкування і в дітей. 

Третє, наші діти покоління "альфа" і тому, хоч не хоч, треба визнавати, що вони індивідуалісти та егоїсти. Це постійно потребує від них самоствердження у середовищі. Бажання, щоб "мене почули" є постійним. Постійна тривожність, що їх "не чують", "замало звертають уваги" тощо.

Четверте тісно пов'язане з третім. Діти гаджетів завжди у стресі та підвищеній збудливості нервової системи. І чим більше часу вони у них проводять, тим більша у них емоційність. 

П'яте пов'язане з третім та четвертим. Діти не розуміють свого стану і тому він у них виникає на такому рівні, що втрачається контроль. 

Що може для батьків означати крик дитини? Перше, дитина у небезпеці, їй страшно, і вона потребує негайної допомоги. 

Друге, крик дитини засвідчує відсутність культури спілкування та її невміння володіти своїми емоціями. 

Третє, крик дитини - це істерія, яка виникла у зв'язку .... і дитина вимагає, щоб дорослі задовольнили її потреби - реальні чи надумані. 

Немає коментарів:

Дописати коментар