Загальна кількість переглядів сторінки

неділя, 28 листопада 2021 р.

НОВЕ НА НОВЕ, ПО-НОВОМУ... ПРО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛІЦЕЮ.

 Консультативна ради при Президентові України по впровадженню ідей Нової української школи у середню освіту разом з Комітетом реформ, народними депутатами Верховної Ради України, представниками Міністерства освіти і науки України зібралися на чергове засідання. Воно мало на меті визначити подальші кроки роботи, пов'язаної з затвердженням постановою Кабінетом Міністрів України Положення про ліцей, де не враховано ідей НУШ. Розпочав роботу народний депутат, заступник голови комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України  Сергій Колебошин. Він запропонував висловитися з двох ключових питань. Перше стосувалося, як організовувати роботу по Положенню про ліцей - вносити редагування у діючий варіант чи розпочати роботу по розробці нового. І друге, які питання необхідно внести у документ. Вони повинні стосуватися ліцею в цілому, стосуватися академічного та/або професійного ліцею. 

Виступаючі зупинилися на тому, що необхідно розпочати розробку нового проєкту Положення про ліцей та Положення повинно стосуватися організації та діяльности не конкретного виду ліцею (старшої(профільної) школи,  а в цілому. 

Тези, які були озвучені Василем Дяковим, який підтримав ідеї представників Комітету реформ: ліцей не повинен містити початкової школи (1-4 класи); враховувати рівний доступ до якісної освіти учнів у різних регіонах України; запровадження опорного ліцею, засновниками якого повинні бути декілька об'єднаних територіальних громад; забезпечення автономії щодо фінансування ліцеїв, пов'язаних з відкриттям банківського  рахунку; визначення вимог для  працевлаштування та діяльности педагогічних працівників ліцею; розробка окремих положень для академічного та професійного ліцеїв. Продовження буде. Хоч процес буде складним та тривалим. У виступах прозвучали думки про розробку одного Положення про ліцей, про об'єднання у положенні декількох видів ліцею разом з пансіонатами, про певні маніпуляції, яким супроводжувалася розробка Положення про науковий ліцей. Була рефлексія від ректора Київського НУБіП, ексочільника МОН України Станіслава Ніколаєнка про те, що не можна змінювати статус закладу освіти у селах, не зважаючи на кількість учнів. Виступила народний депутат ВРУ Наталія Піпа, яка відзначила, що необхідно ефективно використовувати бюджетні кошти в галузі освіти. Олексій Полторацький, директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, зазначив про складнощі щодо організації мережі ліцеїв в области. Вони, насамперед, стосуються фінансування різних типів ліцеїв. Неможливість відкрити пансіонати, які потребують значних фінансових вкладень. І вони не врегульовані на законодавчому рівні. Ірина Жданова, Олександр Ляшенко, академік, секретар Відділу загальної середньої освіти НАПНУ,Олег Фасоля, експерт Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International, ексдиректор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДААнна Пуцова теж висловили думки з приводу даного питання. Продовження буде... 




Немає коментарів:

Дописати коментар