Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 24 липня 2023 р.

ЛІТНЯ ШКОЛА МАН У ЗАЛІЩИКАХ

 Зустріч з Михайлом Васильовичем Сопилюком, істориком, науковцем, краєзнавцем, громадським діячем, заступником директора Заліщицького фахового коледжу імені Євгена Храпливого НУБіП України, надовго запам'ятається юним дослідникам-манівцям. А знання й досвід, які вони отримали під час спілкування й перегляду презентації, служитимуть стимулом для подальшого дослідження минулого свого краю, історичних доленосних подій, про які варто знати, пам'ятати й розповідати нащадкам. 

Михайло Васильович провів для учасників літньої школи цікаву мандрівку Заліщицьким краєм від найдавніших часів і до сьогодення. Він презентував артефакти, які характеризували ту чи іншу епоху. Історик неодноразово підкреслював як географічну унікальність, так і політичне значення розташування Заліщик.

У презентації багато світлин з найдавнішими спорудами міста. Тут і лютеранська (євангелістська) кірха, і греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці, і католицький костел святого Станіслава, і будинки садівничо-городничої школи,  а також колишнього польського товариства «Сокіл», Народного (руського) дому – осередку національного життя українців. Зупинився історик і на визначних постатях, які проживали у різний період у Заліщиках. Серед них важливе місце відводилося як останньому королю Речу Посполитої Станіславу Августу Понятовському, який був володарем Заліщик і 1766 року надав їм королівську грамоту на Магдебурзьке право, так і письменнику, директору вчительської утраквістичної семінарії, поету, науковцю Осипу Маковею. Цікавою для слухачів МАН стала розповідь про родину Бруніцьких.

Помандрували картами-артефактами XVII – ХХ ст., на яких зображено Заліщики. Михайло Васильович не оминув трагічних сторінок історії краю, розповів про війни, які охопили містечко у різні періоди. 

Олександра Войчишин, директор гімназії, подякувала Михайлу Васильовичу Сопилюку за надзвичайно цікаву й пізнавальну презентацію та побажала автору подальших творчих злетів.  





Немає коментарів:

Дописати коментар