Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 24 липня 2023 р.

ЛІТНЯ ШКОЛА МАН УКРАЇНИ У ЗАЛІЩИКАХ. ДЕНЬ 2.

 Літня школа слухачів Тернопільського обласного відділення МАН України, яка розпочала роботу на базі Заліщицької державної гімназії, що є її базовим закладом, набирає обертів. Не зважаючи на те, що профільними навчальними дисциплінами у літній школі є фізика, математика, біологія, екологія, географія, цікавинками своєрідними родзинками стала мандрівка містом та мальовничими стежками Дністровського каньйону.

18 липня викладач історії України В.Дяків, директор Заліщицької державної гімназії О.Войчишин провели для слухачів, куди входили гімназисти, під керівництвом заступника директора С.Штуки, методистів О.Королішин, О.Андрусишин екскурсію містом. Під час мандрівки діти ознайомилися з цікавими фактами з історії міста, починаючи з давнього минулого - і до сучасності. Оглянули архітектурні пам’ятки другої половини XVIII – початку ХХ ст., пам’ятники та пам’ятні дошки, приурочені визначним постатям, які проживали або перебували у мальовничих Заліщиках. Місто було поліетнічним. У ньому проживали українська, єврейська, польська громади, маючи свої культурні особливості, дотримуючись релігійних традицій своїх предків.

А після екскурсії містом стежкою-серпантином піднялися на вершину високого правого берега Дністровського каньйону на оглядовий майданчик, де отримали задоволення, дивлячись на меандр, у якому розташувалися Заліщики з прилеглими селами. По дорозі ознайомилися з флорою та фауною, геологічними відкладами силурського, девонського, юрського періодів, де переважають гіпси, вапняки, мергель. Продовжуючи маршрут, оглянули сакральні пам’ятки XVIII ст. – капличка, церква Івана Хрестителя, грот, у якому проживав монах-відлюдник, освіжилися цілющою водою зі святого джерела.

Задоволені повернулися до стін гімназії, яка на два тижні стала осередком науки і другим домом, і продовжували шлях країною Науки.










Немає коментарів:

Дописати коментар