Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 8 серпня 2022 р.

ПРО ФОРМИ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ У 2022 - 2023 Н.Р.

 Ефект Даннінга-Крюгера спрацював. Хто не має повноти інформації, той може робити хибні висновки.

Дякую за запрошення начальнику відділу освіти Заліщицької міської ради Надії Підгребі, яка пояснила мету запропонованого опитування, аргументувала і дала відповідь на частину питань із запропонованиху цьому пості.
Вони стосувалися насамперед, як приклад, організації фінансування харчування учнів, підвезення дітей до опорних шкіл, придбання паливно-мастильних матеріалів. Вони потребують проведення тендерів. Ідеальних рішень не існує, а тому баланс під час їх прийняття має бути зрозумілим усіх сторонам.
Зустріч відбулася у конструктивній невимушеній обстановці, де був обмін з нагальних питань початку навчального року, вирішення яких потребує спільних зусиль усіх учасників освітнього процесу, управління освітою та громади/суспільства.
Отож, комунікація вчасна і конструктивна завжди сприяє зняттю соціальної напруги та налагодженню діалогу у непрості часи війни.
Як в українській системі освіти формується база даних щодо того чи іншого статистичного питання?
По вертикалі. Отже, заклад освіти заповнює форми, потім відділи узагальнюють, потім департаменти узагальнюють. Потім оті результати узагальнюються на рівні міністерства і є якесь приблизне розуміння динаміки того чиіншого процесу освітньої системи.
"В закладах освіти Києва проводять опитування серед батьків, чи готові вони з 1 вересня відвести дітей до школи на очне навчання. 70 відсотків опитаних обрали навчання офлайн.
Про це повідомила директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян".
Як проводилося опитування? Хто його організовував? Де узагальнені результати опитування? Які питання були в опитуванні? Ці питання не мають відповіді або принаймні вони не публічні
Але "хвиля" запустилася по всій державі. Ну, може не по всій, але спробую розповісти про наш регіон. Нижче дивіться скріни.
Перше, голова військової адміністрації розмістив інформацію про опитування батьків щодо навчання дітей у 2022-2023 н.р.
У ньому три питання: офлай, онлайн, мережеве навчання (без пояснення, що це таке і як воно здійснюється)
Друге, відділ освіти розміщає на своїй сторінці опитування батьків про форму навчання, яке містить більше питань
Третє, заклад освіти розміщає на своєму сайті опитування для батьків про організацію форм освітнього процесу у закладі.
Четверте, освітній омбудсмен пропонує батькам, вчителям, здобувачам освіти пройти опитування щодо проблем освітнього процесу.
Питання:
Навіщо чотири опитування?
Це, припускаємо, некомпетентність вертикалі освітнього менеджменту і відсутність стратегічного прогнозування?
Чи може можливість маніпулювати результатами, як у часи виборів?
І всі виявляться правими, бо у всіх на руках будуть "свої" дані. Чи це чергова недовіра управління освітою до освітніх закладів? І вирішили перестрахуватися?
Друге, якому опитуванню довіряти?
Третє, яке опитування буде найбільш важливим? На мою думку, опитування закладу освіти, бо саме заклад освіти буде формувати та організовувати освітній процес.
Четверте, чи не найключовіше питання: скільки батьків пройдуть усі чотири опитування? Відповідь - за вами.
Адже, якщо заклад освіти пояснює навіщо він це проводить, то мета інших опитувань - ?
А як, - запитаєте, - можна було б?
Знизу. Рекомендувати упродовж декади закладам освіти організувати, узагальними та подати у відділи інформацію про кількість учнів - можна у розрізі паралелей - інформацію, які форми освітнього процесу на початок 2022-2023 н.р. обрали батьки. І так по вертикалі зробити узагальнені дані.

Немає коментарів:

Дописати коментар