Загальна кількість переглядів сторінки

суботу, 8 червня 2019 р.

ПИТАННЯ 58 - ЛАКМУСОВИЙ ПАПІРЕЦЬ...

ЗНО у формі тестів започаткували ще у далекому 2007 році, принаймі саме тоді випускники Заліщицької гімназії брали участь у ньому за бажанням... Минуло 12 років. Налагоджена система підготовки, всі задоволені чи майже задоволені. І тут, раптом, питання 58. Аргумент про те, що у Програмі ЗНО за 2019 рік вказаний тільки рік розформування Правобережних полків - 1713, якийсь не зовсім коректний. Якщо педагоги чи репетитори налагодили вивчення історії України тільки у форматі рік, то це справді для них і їх учнів - шок. Адже виявляється, що конкретний рік має ще й причинно-наслідковий зв'язок. І він у цьому випадку стосується московсько-турецької війни... І 1713 рік "прив'язаний" саме до Московії.
У переліку положень, які слід хронологічно розташувати, немає ні 1713, ні 1699. Але є "ухвалення польським сеймом рішення... ", що автоматично для людини, яка засвоює історію України  у системі логіки, виключає "1713".  На суб'єктивну думку видається, що ті, хто готував майбутніх абітурієнтів і зараз обурюється, дають завчати те, що є у Програмі ЗНО без причин та наслідків.
А тепер цікаво, хто з учителів чи репетиторів, за якими підручниками, посібниками, матеріалами готує майбутніх абітурієнтів до ЗНО з історії України...
Матеріал 1. С.Кульчицький, Ю.Мицик, В.Власов Історія України. Повний курс до підготовки для вступу до вищих навчальних закладів. (2014). На сторінці 173 читаємо: "У 1699 р. Польща уклала мирну угоду з Османською імперією. Турецька загроза ослабла, тож відпала й потреба в козацтві. Сейм ухвалив ліквідувати правобережне козацтво, а відтак коронний гетьман наказав полковникам розпустити полки. Після захоплення польськими військами взимку 1702 р. кількох козацьких міст на Правобережжій УКраїні у відповідь почалося повстання, очолене Семеном Палієм".
Матеріал 2. Земерова Т. Історія України. Таблиці та схеми. (2018). На сторінках 120-121 читаємо: "1699 р. Карловицька угода між Річчю Посполитою та Османською імперією повертала Брацлавщину, Поділля і Південну Київщину Польщі, загроза турецького нападу суттєво зменшилася тому сейм ухвалив розпустити козацькі полки і ліквідувати козацький стан..."
Матеріал 3. В. Власов. Історія України. 8 клас. (2016). На сторінках 182-183 читаємо, що "У 1699 р. сейм Речі Посполитої ухвалив рішення ліквідувати козацький стан та устрій на ПРавобережжі, а відтак великий коронний гетьман наказав полковникам розформувати їхні полки. Після захоплення польськими військами взимку 1702 р. кількох козацьких міст на Правобережжій Україні у відповідь почалося повстання, очолене Семеном Палієм".

Таким чином, немає підстав вважати це питання некоректним. В іншому випадку можна вважати некоректним варіанти відповідей у питаннях:
60, де частина абітурієнтів вибрала замість "зазначити місце укладення договору, за яким територію Гетьманщини було обмежено Київським воєводством" варіант "окреслити територію Української козацької держави за Зборівським миром" (адже немає вказано Білоцерківський мирний договір); 

27 де абітурієнт міг поміняти місцями стосовно діяльності митрополита Андрея Шептицького "пише листи керівникам Третього рейху із засудженням знищенням євреїв й окупаційної політики на Сходів" та "виступає з рішучим протестом проти антицерковної політики радянської влади на Західній Україні" (адже були "перші" (1939) та "другі"(1944) "совіти"), хоч митрополит Андрей Шептицький помер у листопаді 1944 року.
Та проблема з коректністю положень Програми ЗНО з історії України таки існує, але вона не стосується КОНКРЕТНОГО 58 ПИТАННЯ. 

Варто говорити про КУРИКУЛУМ, у якому ДЕТАЛЬНО ВИПИСУЄТЬСЯ ЗМІСТ, ЯКИЙ НЕОБХІДНО ЗНАТИ МАЙБУТНІМ АБІТУРІЄНТАМ. 

На мій суб'єктивний погляд некоректний є висловлення у питанні 29 "для ПРОЦЕСУ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ". Адже процес колективізації - це  зміни у соціально-економічній структурі села: "творення великих колективних господарств на основі селянських дворів. Передбачалося, що результатом колективізації стане ріст виробництва сільськогосподарської продукції на 150 %. Колективізація мала охопити майже всі селянські господарства, ліквідувавши «шкідливий буржуазний вплив» приватної власності", і "ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВНУТРІШНІХ ПАСПОРТІВ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ МІСТ І НОВОБУДОВ" може бути наслідком колективізації, а не процесом. Тому точніше було б "У ПЕРІОД КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ", що визначає не смислові, а хронологічні рамки "ПРОЦЕСУ КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ" (абітурієнти точно знають, що колективізація - це "ПРОЦЕС НА СЕЛІ, У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ", а "ПАСПОРТИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ МІСТ ТА НОВОБУДОВ" - ЦЕ ПРОМИСЛОВІСТЬ, ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЯ).

Немає коментарів:

Дописати коментар