Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 4 червня 2019 р.

ПРО ДЕЯКІ "ВИКРУТАСИ" ЗНО З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ 2019 РОКУ

ЗНО з історії України 2019 відбулося. Переглядаючи завдання, розумієш, що значна частина з них таки побудована на фактах і причинно-наслідкових зв'язках. "Підводні рифи" виникають під час читання конкретного запитання або деякі завдання потребують використати абітурієнту інтуїцію, як мінеру під час розмінування чи математику під час розв'язання завдання. В чергове переконуємося, що частина історичних джерел, які використані у ЗНО, відсутні у підручниках і необхідно докласти титанічних зусиль абітурієнту, щоб зрозуміти, яка відповідь правильна...
Перше запитання ніби й очевидна відповідь, адже криза - це справді занепад  "добувної та металургійної галузей промисловості". Але цей процес приводить до "концентрації промислового виробництва". І синдикат "Продамет" виник у 1902 році... Але роботу В.Леніна "Імперіалізм, як вища стадія капіталізму" і видана 1917 року, де є п'ять ознак імперіалізму сучасні школярі не переглядають і педагоги не згадують... Отож, правильна відповідь таки "концентрація промислового виробництва"
Підходимо до "підводних рифів" або, яки читати правильно історичні джерела... Стаття з польської газети має "...на рівні з чоловіками, які цього року його (право голосу) здобули..." (виборча реформа в Австро-Угорській імперії 1907 року). Правильна відповідь - 1907. Фактичні питання: 
- окупація російської армії Східної Галичини та Північної Буковини (3), 
- "самостійники" стали ініціаторами виступу "полуботківців"(4), 
- "польські сили... перейти річку Збруч... прохання до головного Отамана"(тимчасова окупація - польськими військами Східної Галичини, 1919,  Симон Петлюра (5-7), 
- Перша світова війна (інвалід без ноги прийшов додому) (9), 
- "модернізація промисловості" то є "індустріалізація"(10), 
- "Підкарпатська Русь у 1920-х-1930-х роках" - Чехословаччина (11),
- "евакуація в'язниць... У перший же день вторгнення німців в СРСР. Хто міг евакуювати в'язнів від німців?" - радянська влада (12),
- "зростання дефіциту товарів широкого вжитку" ознака "застою" (18), 
- "Український вісник", "Інтернаціоналізм чи русифікація?" - дисидентський рух в Україні (19),
- "Революція Гідності" - мурали наших письменників (23), 
- у 24 запитанні проблемою стала назва партії Українська Революційна Партія - М. Міхновський (педагоги пропонують назву РУП (Революційна Українська Партія). І укладники запитання вважають, що це одна і та сама політична сила чи ні? Хай вирішують укладники? Решта зрозуміло: Шраг - І Державна дума, Винниченко - Директорія, Чикаленко - ТУП
- поняття і їх визначення просто і доступно.
26 запитання: факти і ще раз факти...
- у 27 запитанні контрольні слова: "ЗУНР" (1918 - 1), "ПАЦИФІКАЦІЯ" (1930 - 2), "ПОЛІТИКА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ" (1939 - 3), "ТРЕТЬОГО РЕЙХУ ... І ЗНИЩЕННЯ ЄВРЕЇВ" (1941 - 1942 - 4)
- 28 запитання: "АЛКОГОЛЬ" (1985 - 1), "ЗА САМОСТІЙНІСТЬ УКРАЇНИ" (1990 - 2), "ТАК" (2004 - 3), "РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ" (2014 - 4).


Восьме запитання потребує включення "уважного читання історичного джерела" - Конституція УСРР 1929 року визначає, що до складу входила Молдавська Автономна Радянська Республіка (відповідь 1)
Знову "підводний риф" у питанні 13 "...передумов для остаточного визволення Правобережної України" (Корсунь-Шевченківська операція). Хто читав "остаточного визволення ... України", хтось читав "... остаточного визволення Правобережної України" і тоді вибір зовсім інший.
14 запитання: плакати і... причинно-наслідковий зв'язок... 1951 рік - період сталінщини, заклик до переселення у Крим... Питання - чому і де ділося населення Криму? І шукаємо, що підходить: "... внаслідок депортації народів Криму".
15 запитання: навідне запитання: "Де найдовше відбувався опір проти радянської влади?" Правильно - у Західній Україні.
16 запитання: (хоч у підручниках на цьому не акцентується увага... Наводяться приклади щодо звільнення після смерті Й.Сталіна "кримінальних елементів", Кенгірське повстання. І усе... І методом "наукового втику" вибираємо "засуджені за звинуваченням в "українському буржуазному націоналізмі".
17 питання: "штучний супутник Землі" чи "перший політ людини у космос". На жаль, щодо цього запитання школярі не вивчали історію СРСР, де постійно акцентувалася увага на "Космічну еру". І питання: "Як це стосується історії України?" - залишається риторичним.Хоч, безумовно, українські вчені відігравали важливу роль у цих процесах.
 "Геніальне питання" щодо з'їзду Народного Руху України за перебудову. В чому геніальність? По-перше, запитання політологічне, адже не стільки мова йде про факт, як про наслідок (рефлексію); по-друге, запитання буде вирішене зворотнім шляхом методом виключення запропонованих варіантів; по-третє, причинно-наслідкові зв'язки між правильними варіантами 20-22.
 Продовження буде. Факти і ще раз факти... І "викрутаси", на які варто привчати майбутніх абітурієнтів привчати не тільки дивитися, але й бачити... До зустрічі...
 

Немає коментарів:

Дописати коментар