Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 9 червня 2015 р.

АДМІНІСТРАТИВНА РЕФОРМА: КРОКИ І КРОКИ

Що є кров'ю економіки? Фінанси... Відомо всім і давно. Що є важливим для будь-якої громади? Бюджет. Адже саме його наповнення дає можливість жити громаді і реалізувати свої європейські прагнення. До чого тут бюджет? Адже мова про адміністративну реформу. Обговорення добра річ.... Але, коли обговорюють безпредметно і якось по-сільському, ніби намагаються перекричати один одного, то це зовсім не Європа. Держава поки що не дає інструмент для місцевої громади - повіту... І результат - коштів, які отримує громада, для власного життя катастрофічно не вистачає.
Що робити? Хто винен? Напевне одвічні запитання?
Перше, доопрацювати Верховною Радою інструментарій  - податки і податкові ставки для отримання коштів у повітовий бюджет.
По-друге, орган місцевого самоврядування мав би реєстр того, що можна і наскільки оподаткувати. І не лише на сьогоднішній день, але й на перспективу.
По-третє, політична воля органу самоврядування, адже при "вилці" оподаткування - рада приймає нижню для всіх. А потім члени громади обурюються, що не вистачає коштів. І виходить патова ситуація: громада ніби хоче, і ніби не дуже. Не може вона врахувати, що будь-яке бажання і навіть критика потребує коштів. А вони можуть бути отримані лише через податки. Тому, як не крути, а доведеться збільшувати податкову ставку. Не допоможе держава - громада стає самостійною одиницею!!!
Поки що обговорення проходить, на жаль, у площині відстані. Формально - чим ближче, тим ймовіршіне приєднається до того чи іншого містечка чи селища. Хто перший спробує обгрунтувати і фінансові можливості регіону, який буде створений?.... Хто продемонструє високий рівень фінансового менеджменту на рівні перспективної громади. На жаль, запитання залишиться риторичним... А треба! тільки кров економіки - дозволить будь-якому регіону стати самостійною "бойовою" одиницею, яку контролює громада, і яка вперто (читай: "наполегливо") йде у європейський простір з європейським виміром....Ау, сучасні місцеві менеджери. Де ви? Прийдіть до нас....

Два іноземних приклади ефективного самоврядування та українські реалії

http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/06/9/7034633

Немає коментарів:

Дописати коментар