Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 27 квітня 2015 р.

ВИСТАВКА "РАЗОМ" У ЗАЛІЩИКАХ

Толерантність у полікультурному суспільстві, повага до цінностей інших націй - важливий компонент громадянського суспільства. В Україні уже з 2011 року мандрує виставка "РАЗОМ", Метою якої є формування розумінні поліетнічності українського суспільства.
Посилання http://www.tolerspace.org.ua/ua/projects/razom/
Конгрес національних громад України та ГО Київський освітній центр «Простір толерантності» представляють Вашій увазі молодіжну виставку «Разом» – про сучасність та історію національних громад України.
Молоді люди різних національностей (вірмени, греки, українці, кримські татари, євреї, рома, росіяни, румуни, угорці, болгари, німці, біженці та шукачі притулку як соціальна група) розповідають про своє життя в Україні. Інтерв’ю з молодими людьми доповнюються історичною інформацією. Кожна пара персонального та історичного стендів створюють разом єдине «дерево».
Виставка створена у співпраці з Будинком Анни Франк (Нідерланди) за фінансового сприяння програми МАТРА. З листопада 2011 року виставка «Разом» презентується у клубах толерантності, школах і обласних бібліотеках для дітей і юнацтва в містах: Київ, Львів, Маріуполь, Харків, Хмельницький, Чернівці, Севастополь, Чинадієво, Полтава, Херсон, Мукачеве, Вижниця, Каховка, Цюрупинськ, Миколаїв, Нова Одеса та с. Бояни Чернівецької області.
Найближчі дати: 22 квітня - 8 травня 2015.
Заліщицька державна гімназія ім. братів Гнатюків (Заліщики, Тернопільська обл., вул. С. Бандери 68)
«Молодці! Дуже важлива справа для встановлення добросусідства культур і релігій на засадах толерантності» (З цюрупинських відгуків про відвідування виставки)
Із нових відгуків по відвіданню виставки:
«Толерантність - основа будь-якого демократичного суспільства. Коли люди розуміють одне одного, сприймають такими, якими ми є і відчувають потребу у спілкуванні, у взаєморозумінні» Михайло Зушман, директор Наукової бібліотеки ЧНУ
Розмірковуючи про українську молодь, ми відразу помічаємо, що нове покоління – сучасні європейці, і, на перший погляд, дуже схожі між собою.
Наші герої дозволили зазирнути в їхнє життя: почути їх думки про себе та свою родину, про те, що вони вважають важливим, про пошук самих себе,  про те, що їх дратує, а що викликає гордість.
Кожен з них є представником свого народу і жоден не може бути «типовим представником» кримських татар чи росіян, поляків чи ромів, греків чи вірмен… Кожен з них є особистістю. І поєднує їх не лише громадянство…
У нашій виставці ми хочемо:
• звернутися до молоді, але бути зрозумілими для всіх;
• відкрити нову сферу міжетнічної толерантності, розуміння рівності прав і людської гідності;
• зберегти персональне сприйняття батьківщини -  молоді люди різних національностей розповідають про своє сприйняття сучасної України;
• поглянути на єдність історії і сучасності —  хоча історичні панелі виставки не охоплюють усієї історії, не розкривають усього багатства культур, не піднімають усіх гострих і нелегких сторінок спільного минулого — пропонована коротка інформація про особливості розвитку етнічної чи культурної спільноти змушує задуматися про взаємовпливи мов, культур, традицій;
• задуматися над тим, що ж є важливим для усіх нас, хто живе у сучасній Україні.
І якщо відвідання виставки лишить більше запитань ніж відповідей, і Ви почнете власне дослідження, ми вважатимемо це гарним результатом.

Немає коментарів:

Дописати коментар