Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

ПІДРУЧНИКИ, ГРОШІ ТА ІНШІ ЗВАБИ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ....

Будь-яку справу, навіть найкращу можна звести до абсурду, говорячи про неї у контексті тих проблем, які вона породжує... А тепер про підручники для учнів 4 і 7 класів. Спочатку про позитиви, а вони, відрадно, є і вагомі.
Насамперед, педагог, який викладатиме наступного року  у 4 та 7 класах має право переглянути макети підручників і зробити замовлення тих, які, на його думку, найбільш підходять до його стилю викладання, відповідають програмі, мають додаткові матеріали, які допомагатимуть йому під час ефективного викладання предмету.
Правда, у цьому процесі не обійшлося без ложки дьогтю, коли під час конкурсу деякі підручники були видалені з нього на підставі неоднозначних рецензій, відгуків, експертних оцінок... До честі МОН України, справу поправлено і виправлено. Справедливість торжествує...
А після такого позитиву - негатив.
Підручники, подані в електронному вигляді, мають 60-70 сторінок, отже їх не можна повністю скачати для використання у навчанні. Потрібно придбати. Тут і починається... Ціна підручника - невідома. Вона залежить від накладу, наклад - від замовлення, замовлення - від уподобань педагогів. Та підручники купуватимуть батьки майбутніх четвертокласників та семикласників. Вони отримувачі послуг... Підручників 15-18. Ціна хай 50 грн. Множимо - і 750 - 900 грн. І саме педагогам, адміністрації потрібно переконати батьків, що вони повинні їх придбати, вони необхідні для навчання.
Якщо батьки не схочуть, не матимуть змоги викупити їх? Що робити? Про це - високі кабінети мовчать. Так, освіта платна, так, підручники платні, так, вони потрібні для навчання дітей... Усе правильно, але.... де батькам, особливо тим, які мають проплатити комунальні послуги, купити продукти, одяг і взуття і при цьому, заробивши менше меншого, їх взяти на підручники. Держава рулить...  Соціально незахищені категорії отримуватимуть їх безкоштовно. Тому порада стороннього, оформляйте документи про свою бідність і подавайте державі - порятунок потопельнака справа рук самогопотопельника... Рятуймося хто як може?. Та чи зможе?

Немає коментарів:

Дописати коментар