Загальна кількість переглядів сторінки

субота, 19 серпня 2023 р.

АНТОНІНА ШЕВЧУК. РЕФЛЕКСІЯ. ВСЕУКРАЇНСЬКА ФІЛОСОФСЬКА ШКОЛА ТА ШКОЛА ЖУРНАЛІСТИКИ ВІД ГАЗЕТИ "ДЕНЬ"


Про Всеукраїнську філософську школу

"Заняття теж проходило дві години, але на цей раз обидві була лекція. Лекції були чотири дні з п'яти (з понеділка по четвер). Кожен день у нас вів заняття інший куратор. Після кожної лекції нам давали список рекомендованих фільмів для перегляду і додаткову літературу.

1. Stranger Others. Стереотипи про східноєвропейських персонажів у західних серіалах. Вела лекцію Любов Терехова. Говорили про стереотипи поширені в персонажів зі східної Європи в фільмах західноєвропейських і американських серіалах, що сприяло їх поширення і як це можна виправити. Сподобалося, цікавий вступ в курс, як на мене.

2. Екзистенційний вибір: поміж вірою, ідентичністю, стереотипами та ідеологією. Вів лекцію Віталій Щепанський. Розглядали термін та поняття екзистенційного вибору та екзистенції в загальному на прикладах серіалів, більше на релігійну тематику. Як людина, що любить теологію, мені тема більше ніж зайшла, + знайомий куратор… Також ми ще після того разом читали та аналізували твір Канта «Про гадане право брехати з людинолюбства» Я прочитала ще за день до лекції - Кант класний.

3. Речі, що дарують свободу: екзистенційні пошуки в кіно. Вела лекцію Анна Мельниченко. Тут ми більше говорили про буття, його суть і я під час цієї лекції знайшла свого улюбленого філософа – Гайдеґґера.

4. Кіносеміотика Славоя Жижека: денатуралізація кіно. Вів лекцію Ілля Левченко. Переплетіння філософії та політики (шедевр) і ще один улюблений філософ - Жижек, на додачу.

Нам не давали домашніх завдань, але за бажанням треба було вибрати одне з додаткових джерел, що давали після лекції і написати есе, яке обговорювали сьогодні в групах взаємного рецензування (усіх хто написали есе розприділяли на чотири групи між кураторами за темами написаного есе і ми їх за бажанням зачитували). Я теж написала есе (інакше і бути не могло). Вибрала як джерело «Буття в околі речей» Гайдеґґера".


Серія 2. "Хотіла написати свою думку про лекції у журналістській школі. 

В загальному, курси дуже інформативні і рівень монологів та діалогів вражає. Прослухавши п'ять лекцій, маю сказати, що найбільше мені сподобалася лекція саме Портникова. Я в захваті від його прямолінійності, яка не перетікає в хамство. До того ж, він чудовий політичний експерт, при тому будучи журналістом і аналітик, який вміє правильно аналізувати інформацію. Також найперша сподобалася лекції Анни Гопко і  Ігоря Романенко. Перша, на мою думку, блискучий дипломат і міжнародник, а другий - досвідчений військовий - експерт зі стажем 40 років. Хочу наперед подякувати за те, що поділилися цими курсами) (Мені здається, не вистачає лише лекції Дмитра Чекалкина).


Немає коментарів:

Дописати коментар