Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 2 лютого 2021 р.

ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ "Компетентнісне навчання у базовій середній школі"

Демократичні зміни завжди є необхідними, але водночас вони ставлять перед суспільством і зокрема закладами освіти нові виклики. І тому приємно, що Програма "Демократична школа", яка фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії та реалізується Європейським центром імені Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України, Українським інститутом розвитку освіти, БО «Центр освітніх ініціатив», ІСАР «Єднання» та Всеукраїнським фондом «Крок за кроком», організували онлайн-конференцію, метою якої є обмін досвідом та представлення нових методчиних продуктів Програми.
(Європейський Центр ім. Вергеланда (EuropeanWergelandCentre) – ресурсний центр Ради Європи з освіти для демократичного громадянства, прав людини і міжкультурного порозуміння. Центр був заснований 2008 року внаслідок підписання відповідної Угоди між Радою Європи та Урядом Норвегії. Діяльність центру поширюється на 47 держав-членів РЄ).
Приємно, що у програмі заходу була сесія "Зірки відповідають на питання: “Як розвивати громадянські компетентності в школі”, де я мав честь презентувати і власні напрацювання, і досвід формування та розвитку громадянських компетентностей у Заліщицькій державній гімназії. Важливим стало те, що наш заклад був у першій хвилі Програми, і це стало поштовхом до удосконалення взаємодії гімназії і батьківської, міської громад.
Команда зібралася дуже активна. Ми ділилися думками з приводу теми, багато було практичних питань, пов'язаних з впровадженням громадянських компетентностей в освітній процес. Щиро вдячний Андрію Залужному - модератору-тренеру за оптимальний та ефетивнийй  супровід заходу, щиро дякую команді Програми за запрошення і можливість поділитися і досвідом, і думками про наболіле, дякую і директору гімназії Олександрі Войчишин, яка була на заході та доповнювала виступ коментарями. 
Нам вдалося обговорити багато питань, пов'язаних з організацією освітнього простору для реалізації ідей демократичної школи:
🔘 як працювати з батьками та громадою,
🔘 як працювати з партнерами, в т.ч. з-за кордону,
🔘 що порадити педагогам для формування демократичного середовища у закладі освіти,
🔘 хто чи що заважає/перешкоджає демократизації школи,
🔘 наскільки учні готові до змін?
Учасники й учасниці дискусії дійшли до висновку, що найскладніше, але й найважливіше в освітньому процесі працювати з цінностями. Формувати й перевіряти знання й уміння звичніше й простіше. Але цього вже недостатньо в нинішніх умовах.
Демократія не може бути частковою, вона або є, або немає... 
Демократія - це постійний процес, який не може бути перерваний чи зупинений.
Демократія - це цінності, через призму яких ми діємо і утверджуємо своїми зусиллями власне бажання творити світ відповідальних громадян України 











Немає коментарів:

Дописати коментар