Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 5 січня 2016 р.

СТВОРЕННЯ УПА: ІСТОРІЯ І РОМАН ШУХЕВИЧ

Тривалий час не мав інформації про те, якою була діяльність Р.Шухевича у період з липня 1941 по 1943. Стаття "Шухевич і німці: Як спритність і винахідливість урятували майбутнього провідника УПА від німецької в’язниці" дає змогу пролити світло на це.
Водночас можна зробити два висновки. 
Перший стосується того, що традиції періоду Української національно-демократичної революції щодо визначення Німеччини як союзника і надалі переважали навіть в ОУН(б) періоду 1940 - 1941 років.
Другий стосується того, що цілі нацистської Німеччини та ОУН(б) були різними, а тому такий союз не міг тривати довго. Якщо ОУН(б) планувало на взірець УСС батальйони "Нахтігаль" та "Роланд" зробити основою майбутньої української армії, то нацисти вбачали у них тільки помічників, які повинні виконувати злочинні накази.
І ще один висновок, який важливий у контектсі сучасної історії України. Якщо націоналістичний рух ОУН(б) побачив і відчув на собі ставлення нацистів, то порвав з ними і став творити власні збройні сили - УПА. Нам сьогодні потрібно теж порвати пута, які тримають нашу державу у залежності.    

Немає коментарів:

Дописати коментар