Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 11 березня 2015 р.

"МІСЦЕ СИЛИ" ВИХОВУЄ ПАТРІОТІВ (ПАМ'ЯТЬ ПРО ОРЕСТА КВАЧА)

Герої не вмирають. Вони залишаються у серці кожного назавжди. Патріоти, що віддали найдорожче  - життя, щоб у рідний дім в увірвався ворог. Патріотизм народжується там, де герої  народилися, де черпали снагу, де з близькими по духу людьми творили майбутнє.  Пам’ять – неповторна та вічна. Пам’ять додає наснаги і сил для Життя.   
У Дністровому каньйоні, який огортає Заліщики, є «місце сили». Воно височить і над Дністром, і над містом. З нього простягається навколо прекрасний краєвид. Туди часто приходив Орест Квач зі своїми товаришами. Вони мріяли про дубову діброву, яку посадять і  виростять. Посадити дубову діброву як символ пам’яті про Ореста Квача і про всіх героїв, полеглих в АТО,  стала відправною точкою для родини, друзів, знайомих. «Вам, Алло Василівно, допомагає Бог….», - ці слова медичної сестри часто повторювала мати героя. Справді так, адже до кого не зверталася Алла Василівна, скрізь знаходила розуміння і підтримку: і лісників, які виділили сажанці дубків, і друзів, які допомогли попередньо розбити місце для закладки діброви, і навіть погоди, що була сонячною.
У понеділок на «місці сили» зібралися сім’я, родина, друзі, близькі по духу люди, однокласники, щоб здійснити мрію Ореста – посадити діброву. Отець Іван Сендзюк поблагословив добре починання. Звернувся до присутніх з молитвою, Божим благословенням і скропив землю свяченою водою. Спільна праця гуртує людей. Протягом декількох годин товариство висадило більше 100 дубків на приготовленому місці.  Кожен із посаджених дубків наповнений добрими чистими спогадами про Ореста. Про нього та про його побратимів говорили учасники акції. Вони часточкою серця прилучилися до мрії Героя, засвідчили, що память про нього залишається і буде жити у їх серцях. На місці встановлено табличку про посаджену діброву на тому місці, де черпав силу  Герой Орест. Акція завершилася. Та проект Памяті продовжується. Попереду впорядкування місця, виготовлення і встановлення стели, догляд за дубками, посадка грабів для того, щоб дуби ставала міцнішими та величнішими. 

Про Ореста пам’ятають. Як розповіла матір Героя, йому і ще двом побратимам посмертно присвоєно звання «майстер спорту з фрі-файтеру». Орест удостоєний звання «Людина року – 2014». І що зворушує до глибини душі, прийшовши у снах до своєї сестри Анастасії, Герой з Небес підтримує  та схвалює починання сім’ї. Так продовжується історія патріотизму  нашого краю, так учасники акції і всі, хто пам’ятають про Ореста Квача та героїв АТО, стверджують, Нація, яка зберігає пам’ять про них, непереможна. Так у Заліщицькому краї стало більше на одне місце памяті про Героя Ореста Квача. І завдання громади, кожного свідомого заліщанина прийти та поклонитися доземно Людині, що віддала найдорожче – Життя за вільну Україну. 

Немає коментарів:

Дописати коментар