Загальна кількість переглядів сторінки

неділя, 20 лютого 2022 р.

УРОК МЕДІАГРАМОТНОСТИ

 Медіаграмотність - невід'ємна складова нашого життя. В інформаційному просторі багато новин. Вони часто є неправдивими і спонукають людину діяти емоційно. Саме інформація є каталізатором наших дій, тому розуміти, що є правдиве, а що - фейк серед потоку - важливо та відповідально. МОН України пропонувало організувати урок з медіаграмотности 17-18 лютого 2022 року. Чергова "галочка", черговий хайп, чергове бажання попіаритися відомих чи майже відомих політиків. 

Справа медіаграмотности - важлива та необхідна. Але вона не може бути одноразовим актом, навіть з самим найкращих починань. Адже навчатися медіаграмотности необхідно упродовж всього життя і часто наприкінці життя людина раптом може зрозуміти, що перебувала усе життя в інформаційному полоні ілюзій. Тому, те, що робилося - це незрозумілість, яка, ніби піна або хвиля, пройшла, а далі - кожен живе своїми принципами, своїми "інформаційними бульбашками", "своїми розуміннями фейку чи не фейку"

Але таки у контектсі цієї теми провів уроки у 6Б та 4А, 1Б класах, де спробував зацікавити учнів онлайн-курсами, які мають на меті дати гімназистам інструменти для розуміння фейкових новин. У 6Б класі це відповідало і темі заняття: "Про маніпуляцію тапропаганду медіа".

Відповідаючи на питання: "Що не так з фейками?", учні 6Б класу зазначили у своїх дописах: "Зазвичай вони  з дуже "гучними" заголовками", "У розумінні людей зразу викликають підозри", "Можна понести відповідальність, попасти у руки шахраїв та іншу пастку", "Підривають довіру до медіа", "Брехлива інофрмація може привести до неправильних дій чи вчинків", "Фейки одурмають голову людям", "Людина робить неправильні висновки", "Людину підштовхують лр необдуманих дій", "Фейкти можуть нести загрозу конфлікту між державами", "Фейкова інформація може бути шкідливою для здоров'я",  "Фейкти небезпечні для нас і для нашого здоров'я"....

Саме тому, що життя постійно змінне, варто говорити учням якомога частіше не тільки говорити, але й постійно вправлятися в аналізі отриманої інфромації різних сфер. 

Отож, не днем єдиним, але життям ми пізнаємо правду. Хоч це робити дедалі частіше. І частина людства завжди приходить до думки, що необхідно і краще жити ілюзіями. На жаль. 








Немає коментарів:

Дописати коментар