Загальна кількість переглядів сторінки

неділя, 11 липня 2021 р.

ПРО КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ І НЕ ТІЛЬКИ...

 Епохальною подією, яка остаточно утвердила незалежність України і стала відправною точкою для побудови демократії, стало прийняття 28 червня 1996 року Конституції.

Хоч ця подія віддаляється від сучасности, але водночас суспільство повільно усвідомлює те, що тільки дотримання громадянами та державними інституціями положень Основного Закону України є шляхом визнання нашої європейськости та перспективи будівництва могутньої, незалежної держави.

У міській бібліотеці (керівник С.Пукіш) з нагоди вікопомної дати було організовано захід, метою якого було згадати історичні, правові аспекти Конституції, акцентувати увагу на сучасних викликах, пов’язаних із запровадженням нових Законів України, що конкретизують її положення. НА ньому виступив Василь Дяків, учитель історії, громадянської освіти Заліщицької державної гімназії, заслужений вчитель України, переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine – 2020. Він розповів про історичний шлях становлення української державою нормативно-правової бази, починаючи від «Руської Правди» князя Ярослава Мудрого через гетьманську Конституцію Пилипа Орлика і до Конституцій періоду національно-визвольних змагань ХХ століття.

Зупинився на нелегкому шляхові конституційного процесу з 1991 до 1996 року, коли комуністична більшість у Верховній Раді незалежної України не хотіла прийняти національний Основний Закон, опираючись на історичні законотворчі традиції, а Президент прагнув отримати від рішень Верховної Ради якомога найбільше повноважень. Цікавим штрихом прозвучало у виступі те, що упродовж 25 років у Конституцію України 8 разів вносили зміни і часто у неконституційний спосіб. Деякі з них стосувалися перерозподілу повноважень між Президентом України та Верховною Радою України, деякі є важливими для утвердження і розвитку демократії та інституцій.

Василь Дяків акцентував увагу те, як у сучасній Україні співвідносяться положення Конституції та законодавства у різних сферах діяльности держави. Тут і питання запровадження ринку землі, і соціальні гарантії держави для громадян, і право на безоплатну медицину, і  податкові ставки, і про судову реформу, і про взаємну довіру суспільства та державних інституцій.

Після виступу присутні задали питання, які стосувалися різних сфер функціонування Конституції. Л.Вонс, бібліотекар міської бібліотеки, ознайомила присутніх з виставкою, де були представлені видання, які розкривають історичний розвиток конституційного процесу української держави, її становленням та дотриманням у добу незалежности.

Крім того, переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine – 2020, поділився досвідом, який набув упродовж останнього року, до вирішення яких питань був залучений і які виклики при цьому доводиться долати. Це і участь у комісіях по розробці Державного стандарту базової загальної освіти та Типових освітніх програм для 5-9 класу, і у Консультативній раді при Президентові України з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти, і в авторському колективі для розробки проєкту Модельної освітньої програми, і у проєктах, організованих ГС «Освіторія» та іншими інституціями та відповів на запитання присутніх.

Кожен з нас, громадян України, може допомогти власній державі ставати сильною у всіх сферах своєю професійністю, нетолерантністю до порушення демократичних устроїв та корупції, допомагати державним інституціям утвердити верховенство права і об’єктивність діяльности судів. З днем народження Конституції.




Немає коментарів:

Дописати коментар