Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 8 червня 2021 р.

І ЗНОВУ ЗНО З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ... ПОБІЖНИЙ АНАЛІЗ

 Прийшов 2021 рік. і знову ЗНО з історії України. Спробую вкотре подивитися на завдання у ньому з різних точок зору. Отже, традиційно, частина перша - фактологічна. Тобто питання мали на меті перевірити знання абітурієнтів і для цього необхідна пам'ять.

Перше питання, звичайно Василь Вишиваний, всі ознаки закладені у питанні. Тільки  видобути з пам'яти прізвище. Якщо, звичайно, воно там десь бігає. 

Питання 5. Контрольне слово наприкінці цитати "більшовики". Два поняття "осадчництво" та "пацифікація" автоматично відпадає. А з двох інших "культурна революція" та "воєнний комунізм" вибрати просто, адже другий термін характеризує  саме соціально-економічне життя суспільства. 

Питання 6. Нестор Махно - отаман селянської армії. Серед варіантів відповідей "селяни-середняки" - належать до села. Правда, відповідаючи на це питання варто у пам'яти тримати образ Нестора Махна - знати його вигляд на світлині, по-друге, знати, де базувалась його армія. Тут трохи пахне аналізом)))  

Питання 7. Ознака нової економічної політики. Звичайно, "надання селянам права на продаж власної сільськогосподарської продукції". Інших варіантів вибрати не можна. 

Питання 9. Столиця перенесена з Харкова до Києва у 1934. Факт. 

Питання 11. Однозначно Румунія закривала усі українські школи на окупованих територіях. В чому проблема? Педагоги не звертають на цей факт уваги, акцентуючи частіше за все на культурному та освітньому процесах у Галичині та Волині, які входили до складу Польщі. 

Питання 12. Підказка, як сказали би в народі, коняча. Адже легенда карти розкриває повністю період, зображений на карті, вересень 1939 - червень 1940. Пакт "Ріббентропа - Молотова" - поділ сфер впливу.

Питання 13. Відповідь очевидна. Добуваємо в чергове з пам'яти, де зберігаємо факти. "Випалена земля". Контрольне словосполучення "знищення матеріальних цінностей", на територіях, які потрапляють під окупацію вермахту. 

Питання 14. Злука Закарпаття у склад УНР. Орієнтир "Чехословаччина та Сен-Жермен і рік 1919..." Проблема акцентування педагогами даної події співрозмірна з 11 питанням. У цьому випадку вчитель частіше спонукає запам'ятати саме День Злуки ЗУНР та УНР. З таким підходом можна чекати від укладників питань про Буковинське віче у Чернівцях (початок листопада 1918 року), існування Гуцульської Республіки (198-1919) та інших республік, які виникали в межах етнічних українських територій. 

Складне питання 15. Необхідно для його вирішення знати суть "жданівщини", а потім узагальнена теза, яка потребує аналізу ознак))) Хоч варіант відповіді очевидний. 

Питання 18. Декларація прав людини - Українська гельсинська група.

Питання 19. Один з засновників. Ключове "ОДИН ІЗ ЗАСНОВНИКІВ Української гельсинської групи" - Левко Лук'яненко. Варто пам'ятати, як виглядає Левко Лук'яненко)))

Питання 20. Розвиток дисидентського руху. Тут важливо дві речі. Перша, щоб діти розуміли  і вміли пояснити слово "дисидентський", а друге, коли ж той рух набув поширення на території УРСР. Це педагоги активно втовкмачують у голови. Наскільки? Питання до результатів залишається відкритим. Це питання вимагає елементів логіки та аналізу. Це навіть тішить. 

Питання 21. Чергова зачіпка "гласність". Як би говорили діти поняття - сленг доби перебудови)))

Питання 22. Банкноти гривни - означають запровадження національної грошової одиниці - гривни. Відповідь у повному розуміння слова "очевидна"

Питання 23. "статистика", "референдумі" свідчення про неправовий характер демократичної процедури. Плюс РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ та Мустафа Джамілєв. Відповідь - 2014 рік. Пам'ять та асоціативне мислення. Питання про український Крим - це підтвердження важливости Кримського питання. Елементи аналіз - вибір ключових слів, які вказують на розуміння змісту тексту - присутні. 

ТРОХИ ЦІКАВОГО. 

Питання 17. Карикатура, зміст якої "зрівняйлівка". І тут можуть виникати "підводні течії" стосовно реформ О.Косигіна. Вони справді у періоді застою, але водночас і "золота" п'ятирічка. Хоч інші варіанти просто таки не підходять: ні Хрущовські програми, ні нетрудові доходи, ні антиалкогольна кампанія. 

Питання 16. Варіант "Ведення широкомасштабного індустріального жилового будівництва" - очевидний, адже стосується таки життєвого рівня населення. а не конкретної соціальної групи.

Питання 10. Робота з графіками - "ахілесова п'ята" вивчення історії. Ніби й очевидні речі на них, але водночас приводять до розгублености і невпевнености. Хоч стовпчики у 1937, 1938 роках вона значно більші, ніж у попередні. Тому репресії під час "Великого терору".

Питання 8. Коренізація (українізація). Цитата С. Петлюри відома і часто використована. 

Питання 2-4 за текстом. "Всеросійські та Українські Установчі Збори" - ознака автономії - Генеральний Секретаріат. "Коли більшовицький переворот? Жовтень (Листопад) 1917 року. Який документ прийняла УЦР у цей період? Третій універсал. Усі інша події не 1917 року. 

Питання 24 допоможе розв'язати питання 10. Спільний термін "масові репресії". Звичайно, така "шикарна" підказка для думаючих)))

Питання 25. "Чисті" факти, як і у питанні 26. 

А ось питання 27 та 28 "веселі". Для тих, хто не тримає у пам'яті дати, а процеси, вирішення їх дають задоволення. Спробуємо і ми його отримати...

Питання 27. Підказка 1 у змісті завдання: "західноукраїські землі у міжвоєнний період", тобто між 1919 та 1939. Продовжимо. Суд на групою С.Бандери - Варшавський. Саме його рішення у цитованому фрагменті. УНДО засноване у 1925. Наступне - Августин Волошин і Закарпатська Україна (1939). І  "Хай живе Пілсудський!" - пацифікація (1930). Рік плюс- мінус у першому, другому та четвертому фрагментах ролі не відіграє. У фрагменті з Августином Волошиним чітко 1939. І далі - справа техніки)))

І шедевр 28 питання. "Діло". Українізація. Не знаю, ко 9 з'їзд, але це в межах 1923 - 1925 років, "Дзвін" - друкований орган на окупованій території України. Севастополь - 1942 - до липня; "Діло" "Останній рік п'ятирічки" - 1932. Побіжно "новий голод"і, якщо абітурієнт має добрий зір, то побачить 1932. "Карпатська Україна проголосила незалежність". - березень, 1939. Підказка у попредньому завданні, якщо абітурієнт знає, що це таки 1939 і весна)))

Продовження буде. Гарного читання.  


Немає коментарів:

Дописати коментар