Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 5 липня 2017 р.

РЕФОРМІ СПІВАТИ "ЗА УПОКІЙ" ЧИ....

Усе йшло дуже добре... Хай не так швидко, як хотілося, та все ж... Закон "Про освіту" обговорювали всі, кому не лінь... Після його першого читання і направлення в комітет Верховної Ради України депутати добре таки попрацювали... Прийняли рішення, щоб внести на розгляд Верховної Ради України на друге читання і в цілому... І тут у найвідповідальніший момент... прозвучало від Міністерства фінансів України: "Все, друзі, кіно скінчилося!" - тобто грошей у бюджеті немає і не чекайте...
Завіса...
Як завжди у таких відповідальних моментах виникає у пересічного педагога чи й громадянина (а освіта - це рушій майбутнього) декілька запитань реформаторському МОН України:
- шановні бюрократи. Коли ви розробляли Закон України, то чи рахували скільки обійдеться освітня реформа. Принаймі так роблять державні менеджери у цивілізованих країнах.
- наступне "чи". Якщо так, то чи відома ця цифра зазаделігідь Мінфіну України?
- Якщо ні, то чому не робили розрахунків. Яка причина цього: не вміння, не бажання, і так буде, не потрібна нам ця реформа і т.д.
- Наступне. Чи МОН України моніторив скільки і звідки можна отримати з бюджету грошей на освіту? Всі розуміють у суспільстві, що за це відповідає Мінфін. Але чи були проведені перемовини - узгоджувальні комісії чи ще щось, щоб таки зрозуміти можливість запланованого між МОН України та Мінфіном?
Якщо були, то чому не були оприлюднені.... якщо не були, то чому не були організовані...
Отож, пообіцяв Прем'єр-міністр України, що підтримує освітню реформу.... І, як говорять у народі, "цяцянка-забавка, а нерозумному радість..."
Зайшовши у глухий кут... як, між іншим, завжди і скрізь в Україні, потрібні титанічні зусилля для виходу... Але все було б значно простіше, якби бюрократи МОН України зробили крок-два вперед до того...
Суспільство та вчительство в очікуванні...  Браво...


1 коментар:

  1. мінфін, якби зміг, ліквідував би освіту в Україні взагалі (я бачила рекцію теперішнього головного фінансиста на вимоги працівників ПТО у Києві: переляк і повна розгубленсть). МОН повинне готувати законопроекти, спрямовані на підвищення рівня освіти в державі, а от шукати гроші для цього має мінфін (МОН - не жебрак з простягнутою рукою на порозі у всесильного "грошового мішка"!). до того ж ті обрахунки, які навів пан фінансист - дуже спірні - мережа закладів освіти скорочується і хто зна, скільки їх буде через рік-два. та й постанова Кбміну має меншу розпорядчу силу, ніж Закон. тобто, якщо ВРУ прийме ЗУ "Про освіту" - шукатиме мінфін гроші і внорситиме зміни у всі основні напрями!

    ВідповістиВидалити