Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 1 вересня 2016 р.

ЛІТНЯ ШКОЛА МАНЛАБ У ЗАЛІЩИЦЬКІЙ ГІМНАЗІЇ

Виявляється фізика, біологія, хімія можуть бути не нудними. Таке відкриття зробили слухачі Тернопільського обласного відділення - учасники літньої школи МАН-ЛАБ. Спочатку про те, що воно таке за звір - отой МАН-ЛАБ. Це лабораторія, яка створена у Малій академії наук і має сучасне обладнання для проведення різноманітних дослідів на місцевості: фізичних, хімічних, біологічних і, взагалі, природничих... Три дні були насичені різномітною інформацією. А проводили її вчені від Бога. Не боятися пізнавати природу, а за допомогою приладів дізнаватися про властивості, аналізувати характеристики процесів чи явищ - ось основна тема літньої школи.





Слухачі під керівництвом методистів обласного відділення МАН України, співробітником Національного природного парку «Дністровий каньйон» Мандзюк Л.О. познайомилися з флорою та фауною Дністрового каньйону, оглянули прекрасні краєвиди с. Касперівці, Синьків. Завдяки вмілій координації завідувача відділом з питань освіти Підгребі Н.М. з іншими підрозділами району гості відвідали тепличне господарство села Синьків, модернізовану міську лікарню. Були цікаві мандрівки для ознайомлення з геологічною будовою каньйону під керівництвом доцента кафедри географії та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, кандидата географічних наук  М.В.Питуляка, Таємниці та секрети хімії відкрила Фальфушинська Галина Іванівна, доктор біологічних наук ДВНЗ «ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України».
Та напевне найцікавішим – родзинкою – стала зустріч учасників літньої школи з командою вчених лабораторного комплексу Національного центру «Мала академія наук України». Робота була проведена у декілька етапів: спочатку вчені познайомили з основними принципами діяльності лабораторії, її можливостями, основними напрямками досліджень. Наступний етап – польвоі дослідження в урочищі Червоне, де поблизу залишків Червногородської фортеці та оздоровчого табору «Ромашка» було проведено обстеження і відбір порід, зроблено заміри температури води та повітря на різних ступенях водоспаду, забір води з метою подальшого аналізу. Слухачам презентовано новинки: георадар та телескоп, електронні мікроскопи та набір для проведення аналізу води. І третій етап – презентація отриманих результатів та обговорення планів на майбутнє.  


Немає коментарів:

Дописати коментар