Загальна кількість переглядів сторінки

середа, 21 вересня 2022 р.

ВШАНОВУЄМО УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ

 Щороку у гімназії відбуваються заходи з нагоди проголошення/відновлення державности України. Цього року вчителем історії Василем Дяковим спільно з вчителем математики, класним керівником  2А класу Оленою Колодницькою було організовано просвітницьку годину на тему "Державність: віхи історії". Гімназисти працюють за Всеукраїнським науково-педагогічним проєктом "Інтелект України".

На заході було розглянуто  історичні етапи творення Української Держави: Руси-України, Руського королівства, Гетьманщини, Української Народної Республіки незалежної України. Відзначено, що кожна держава мала свої ознаки: територію, владу, військо,  культуру, міжнародні відносини, кордони. Водночас вони не були українськими державами у сучасному сенсі. Ці держави засвідчували історію державницької традиції населення - руських людей, а потім - у ХІХ  - ХХ ст. - українців. Окремо розглянули існування Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), яка входила впродовж майже 70 років до тоталітарної держави - Радянський Союз. І у цей період відбулося масове винищення національно-свідомих українців, які боролися з окупаційною владою за незалежність України. 

Крім історичного контексту, були підготовлені та розв'язані учнями історичні задачі, які стосувалися тривалості існування держав, кількости років, які віддаляють нас від тієї чи іншої події тощо. 

Було цікаво та захоплююче. Держава у часи війни повинна як ніколи знати і пізнавати свою історію, яка допомагатиме у боротьбі з російськими окупантами. 









Немає коментарів:

Дописати коментар