Загальна кількість переглядів сторінки

неділя, 25 вересня 2022 р.

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. РАННІЙ ЗАЛІЗНИЙ ВІК


Скіфо-перська війна

"За допомогою таких хитрощів скіфи погіршили становище персів ще більше. І тоді вони послали Дарію свої знамениті дари. За Геродотом, все відбулося так: «Оскільки це багато разів повторювалося, Дарій, нарешті, опинився в безвихідному становищі, і царі скіфів, дізнавшись про це, послали вісника, що приніс в дар Дарію птаха, мишу, жабу і п'ять стріл.

Перси запитали вісника з дарами про значення подарунків. Він сказав, що йому було наказано тільки, віддавши дари, як можна швидше віддалитися. Він запропонував, щоб перси, якщо вони мудрі, самі зрозуміли, що означають ці дари. Почувши це, перси почали радитися».

Принесені дари спантеличили персів, і вони не відразу зрозуміли, що означають ці подарунки. Геродот передає висловлені припущення: «Дарій висловив думку, що скіфи віддають йому і самих себе, і землю, і воду. Він припустив це на тій підставі, що миша живе в землі, харчуючись тими ж злаками, що і людина, жаба — у воді, птах найбільше походить на коня; стріли ж означають, що скіфи віддають свою військову міць».

Протилежним була думка Гобрія — одного з його сподвижників. Він припустив, що ці дари означають: «Якщо тільки ви, перси, не полетите в небо, звернувшись у птахів, не зариєтися глибоко в землю, ставши мишами, або не стрибнете в болото, перевернувшись на жаб, уражені цими стрілами, ви не повернетеся назад».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар