Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 9 березня 2020 р.

МАНДРІВКА ДО БЕРЛІНА. "ТАМ" І "ТУТ"

Упродовж 5 днів група українських вчителів історії перебувала у Берліні, де спільно зі своїми колегами з Німеччини, Росії, Білорусії бере участь у міжнародному проєктів "Новий погляд на історію". Метою заходу є знайомство з підходами під час викладання тем Другої світової війни у кожній країні, з експозицією музею капітуляції Берлін Карлгорст, відвідання шкіл Бранденбургу і планування подальшої роботи.  Проєкт триватиме до 2021 року. Його завдання є створення план-конспекту з обов'язковим влюченням  до нього роботи з листами військовополонених, жертв "нового порядку", гетто, які зібрані та зберігаються у музеї. Іх історія була тривалою і цікавою. Громадська організація "Контакты. Кontakte" провела велику організаційну роботу щодо відновлення пам'яті про жертв Другої світової війни. У результаті зусиль було зібрано значні кошти, які вона вирішила видати воєннополоненим, жертвам "нового порядку" та гетто, які проживали в Україні, Білорусі, Росії, Грузії, Вірменії. Коли адресати отримали разом з коштами листи, в яких організатори запропонували написати людям, які пережили трагедію листи, у яких розповіли б про своє життя до і після полону... Таким чином, у музеї зібралося 4000 листів. 
У перший день після знайомства командам запропонувала представити механізми вивчення Другої світової війни у своїх країнах. Виявилося, що в Україні на це відводиться аж 13-15 год., враховуючи історію України та всесвітню історію. Педагоги мають змогу працювати в автономному режимі - самостійно визначаючи кількість годин для вивчення конкретної теми. Програма дозволяє виконувати практичні роботи, які мають на меті удосконалювати вміння працювати з історичними джерелами. В інших країнах на вивчення історії Другої світової війни виділяється від 7-10  - в Білорусі та Росії і до 2-3 - в Німеччині. Але німецькі педагоги історію вивчають тематично, тобто Друга світова війна є механізмом осмислення історичних процесів під час вивчення теми "Демократія та тоталітаризм". У російських, білоруських колег історія відповідно до програми вивчається лінійно, так, як і в нас.  Ми мали можливість розповісти власні родинні історії, пов'язані з Другоюю світовою війною. В інтернаціональних групах звучали зворушливі розповіді про своїх родичів, які у складні часи перебували у полоні, піддавалися репресіям зі сторони окупаційної та місцевої влади. 
Німецькі колеги презентували проєкт "Тобі лист!", який мав на меті продемонструвати учасникам методику роботи з історичними джерелами. 
А потім було відвідання шкіл... Про це - окрема мова...


Немає коментарів:

Дописати коментар