Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 11 липня 2016 р.

ОСВІТА І "СОВКОВЕ" МИСЛЕННЯ

МОН України підписало лист   № 1/9-296 від 09 червня 2016 року "Про структуру 2016/2017 навчального року та навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів". У ньому  визначено, що "структуру навчального року та строки проведення канікул встановлюють загальноосвітні навчальні заклади за погодженням з відповідними органами управління освітою". Положення по своїй суті демократичне. Отож, тепер очікуємо  продовження. Адже за демократичними підходами і знанням того, що упродовж останніх років взимку (переважно лютий) завжди очікує карантин через хвороби (грип, ГРВІ). 
"Червоним світлом" при цьому є заборона відпрацювань навчальних програм по суботах, що теж правильно. Правильним є те, що потрібно дистанційно викладати теми, які може учень опрацювати самостійно. Теж правильно. Суцільна демократія. Але не спішимо...
Перше, потрібно вчителям запровадити онлайн навчання, а для цього потрібно підготувати електронні версії самостійних, котрольни робіт, структурно-логічних схем і т.д. І бажано, щоб вони мали повне тематично-методичне забезпечення. Педагог у своїх підходах  має принцип - "не стимулюють - робити (виконувати) не маю мотивації (потреби). Перший риф.  
Другий риф, на який наштовхеться навчальний заклад - канікули. Терміни кожен навчальний заклад може визначати самостійно. І отут якраз спрацює "совковість". Це полягає у тому, чи знайдеться директор-сміливець, який спробує у навчальному закладі затвердити за погодженням з відповідним управлінням зимові канікули десь днів з 30. 
А потім, увага, продовжити навчання до, принаймі, 20-25 червня. 
Це буде справжньою "революцією", але чи зможе він подолати стереотипи педагогів, переконати управління, зрештою заставити поспішити МОН України. 
Саме Міністерство повинно визначитися з термінами проведення ДПА у 9 та 11 класах і це також буде гальмувати процес прийняття рішення про канікули. 
ЗНЗ поки що не є закладом І-ІV рівнів акредитації а тому у ньому або всі навчаються за розкладом, або всі на канікулах. Не може бути так, що одні, 1-8 та 10 класи, навчаються, а 9 і 11 не навчаться. Або для 1- та 10 класів розклад складається на семестр, а для 9 і 11 - міняється щотижня. Та для перерозкладання розкладу у закладах І - ІV рівнів акредитації є методисти, а в школах їх немає. І  зміни щоденні, щотижневі у розкладі - це головна біль заступника. 
Тому у нас тепер вкотре розв'язування рівняння, яке має декілька невідомих. І невідомо, коли ці невідомі стнуть відомими і чи стануть... А так мрія залишиться мрією... А так хотілося б приєднатися до європейської освітньої спільноти, де канікули значно менші. Та результати значно кращі... Що ж місяць-два і почнемо (чи продовжимо) совковість в освіті...    

Немає коментарів:

Дописати коментар