Загальна кількість переглядів сторінки

субота, 24 серпня 2024 р.

ЩОБ НЕ ЗАБУТИ...

 Літо - пора відпусток для педагогів. Спробую пригадати, що ж вдалося зробити чи  не зробити за ці 56 днів....

Форум "Вчителі майбутнього" був насиченим та цікавим. Два виступи. Один - з неперевершеною Ганною Бут про виховання патріотизму та вивчення історії і громадянської освіти в школі. Платформа була, окреслені виклики і мало часу. Хотілося б більше. Люди були заряджені на історію. Все було б добре, якби не так сумно... 

Другий - спіч "Я залишаюсь в Україна". Він був енергетичним, але.... Розумію, що третій/одинадцятий рік війни. Втома витає у повітрі. "Борітеся - поборете... вам Бог помагає... "
Потім - проєкт про менторство у закладі освіти і програму підтримки молодого малодосвідченого педагога... Дякую команді, яка його розробила та впроваджує. Владислав Штегельський та Катерина Молодик, а ще Петро Сітек і  Артур Пройдаков, і  багато славетного товариства...
Великий шмат роботи - це написання підручника та розробка зошита інтегрованого курсу "Здорров'я, безпека а добробут" для 7 класу закладів загальної середньої освіти. У спеку - то було таки складно. Але робота виконана, підручники пройшли експертизу, підписані до друку і потраплять 1 вересня у частину шкіл. Це добре. Починався пілот 8 класу і знову, закочуючи рукави, працюємо авторським колективом над навчальними матеріалам... Біда підкралась непомітно, бо прийшла нова редакція Типової освітньої програми  (ТОП) для 5-9 класів, де на інтегрований курс "Здоров'я, безпека та добробут" у 8 класі виділяється пів голини, інші пів години - на курс професійної орієнтації. 
Взагалі нова редакція ТОП - це ще один прояв алогізму і свідомого чи несвідомого нищення якихось зародків системи. Адже логіка навиворіть - це шлях у подальшу дискридитацію освітньої системи як такої... Адже педагоги упродовж січня - березня 1) модельні програми обрали; 2) підручники - обрали під модельні програми; 3) розуміли кількість годин, які відводились для конкретного предмета; 4) адімінстрації якось уже розрулили розуміння, що і як... І тут - "бац".
До одного "бац" прийшов другий "бац". У дописі на "Освіті.ua" був надрукований допис про те, що фінансування варіативної частини покладатимуть на місцеві бюджети і тому наші нушівські діти будуть розвантажені, бо не доотримають у розклад годин варіативної складової у 5, 6, 7 класах. Це якщо не вистачає грошей на освіту у державному бюджеті. Є інша версія "бац".  Коли державні освітні субвенції виділяються повністю на громаду, (читай: на кількість дітей), але через малу кількість дітей і велику кількість шкіл коштів не вистачає, щоб повністю покрити фінансування всіх закладів громади. Перші парадокси - на історію України, всесвітню історію та громадянську освіту виділяюються по пів години.  На історію України - пів години - це треш...  Таким чином два "бац" - це, одним словом, напрям освіти за російським кораблем. Шкода. Такі реалії. Продовженя буде... 
Вдалося взяти участь у історико-краєзнавчому вебінарі, організованому Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педгогічної освіти у липні. Було цікаво та пізнавально. 
Серпень приніс розробку навчальних програм з інтерованого курсу "Здоров'я, бепека та добробут" відповідно до нових умов ТОП. Це прокачування конкретних результатів з Державного стандарту для базової середньої освіти 2021 року. Треба таке ж зробити і з історичною та громадянською освітньою галуззю. 
Два проєкти по розробці освітнього контенту на нинзькому старті))) Це новий досвід взаємодії з приватнимм закладами середньої освіти.  Чекають курси ТОКІППО з понеділка. 
Два заходи відбулися, організовані ТОКІППО, - серпневі студії з історії та інтегрованого курсу "Здоров'я, безпека та добробут". Дякую методисту Івану Букавину та Ользі Турчин. Трохи випустили пар, але не на всі питання так і не отримали відповіді. 
Великим шматом роботи стало опрацювання та моніторинг анкет ТОП 50 національної премії Global Teacher Prize Ukraine - 2024. Це класний досвід і приблизне розуміння, ким є вчитель, який увійшов у ТОП 50 премії. Рефлексія розгорнута ще буде.... Але цікаво, цікаво, цікаво... 
Паралельно був відбір на програму менторства для молодого вчителя. Теж цкавий досвід))) 

Немає коментарів:

Дописати коментар